četrtek, 17. marec 2016

DVE ŠTRUCI KRUHA

Tako, pa smo spet pri kruhu. Tokrat bomo spekli kar dva hlebca. Enega navadnega, belega in drugega polnozrnatega, nekoliko bolj temnega. Kateri se bo prej pojedel? Hmm, oba bosta šla enako v slast!

DVE ŠTRUCI KRUHA

Sestavine za beli kruh:
700 g gladke moke
1 vrečka suhega kvasa
1 žlička sladkorja
malo olivnega olja
1 žlička soli
cca. 3 dcl vroče vode

Sestavine za polnozrnati kruh
400 g polnozrnate moke
300 g bele moke
1 vrečka suhega kvasa
1 žlička soli
malo olivnega olja
pest semen
cca. 3 dcl vroče vode

V obeh primerih moko presejem v skledo, vanjo naredim jamico in noter vsujem kvas. Potresem ga s sladkorjem in jamico zalijem z vročo vodo. Ko kvas nekoliko naraste, dodam preostale sestavine, pri čemer pazim, da sol ne pride v stik s kvasom in zamesim testo. Sama ga najprej zmiksam, nato pa do konca še ročno zmesim. Nato posodo pokrijem s krpo in pustim, da se dvigne na dvojno velikost.

Vzhajano testo ponovno pregnetem in oblikujem štruce. Položim jih na pekač, jih pokrijem s krpo in počakam, da se segreje pečica. Nato glebce nekaj krat povprek zarežem in pekač potisnem v pečico. 

Kruh pečem 15 minut na 250-tih stopinjah in nato cca. 30 minut na 200 stopinjah. Pečen kruh postavim na rešetko, da se ohladi.





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar