Tako, pa smo spet pri kruhu. Tokrat bomo spekli kar dva hlebca. Enega navadnega, belega in drugega polnozrnatega, nekoliko bolj temnega. Kateri se bo prej pojedel? Hmm, oba bosta šla enako v slast!
DVE ŠTRUCI KRUHA
Sestavine za beli kruh:
700 g gladke moke
1 vrečka suhega kvasa
1 žlička sladkorja
malo olivnega olja
1 žlička soli
cca. 3 dcl vroče vode
Sestavine za polnozrnati kruh
400 g polnozrnate moke
300 g bele moke
1 vrečka suhega kvasa
1 žlička soli
malo olivnega olja
pest semen
cca. 3 dcl vroče vode
V obeh primerih moko presejem v skledo, vanjo naredim jamico in noter vsujem kvas. Potresem ga s sladkorjem in jamico zalijem z vročo vodo. Ko kvas nekoliko naraste, dodam preostale sestavine, pri čemer pazim, da sol ne pride v stik s kvasom in zamesim testo. Sama ga najprej zmiksam, nato pa do konca še ročno zmesim. Nato posodo pokrijem s krpo in pustim, da se dvigne na dvojno velikost.
Vzhajano testo ponovno pregnetem in oblikujem štruce. Položim jih na pekač, jih pokrijem s krpo in počakam, da se segreje pečica. Nato glebce nekaj krat povprek zarežem in pekač potisnem v pečico.
Kruh pečem 15 minut na 250-tih stopinjah in nato cca. 30 minut na 200 stopinjah. Pečen kruh postavim na rešetko, da se ohladi.
Ni komentarjev:
Objavite komentar