torek, 8. november 2016

SLASTEN BELI

Tokrat se bomo podali v kuhinjo in si privoščili domač, dišeč beli kruh. Štruco kruha. In ker smo včeraj kuhali ajdove žgance od katerih je ostala voda v kateri so se kuhali, bomo pri peki kruha porabili še to. Pa gremo!

BELI KRUH

Sestavine:

  • 700 g bele moke
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • malo vroče vode
  • 1 žlička soli
  • malo olja
  • cca. 3 dcl vroče ajdove vode, ki je ostala od kuhanja žgancev


Moko bomo najprej presejali v večjo skledo, vanjo naredili jamico in noter nasuli kvas. Postrosili ga bomo s sladkorjem in jamico do vrha zalili z vročo vodo. Čez cca. 10 minut bomo dodali sol in olje, ter počasi prilivali ajdovo vodo in sproti mesili testo. Jaz to počnem kar ročno. Testo bomo dobro pregnetli, ga pokrili s krpo in pustili cca. 1 uro, da naraste. Nato ga bomo ponovno pregnetli, oblikovali štruco, jo položili na pekač obložen s peki papirjem ali silikonsko podlogo in vklopili pečico na 250 stopinj. Med tem časom bomo kruh ponovno pokrili s krpo in ko bo pečica segreta, bomo štruco prečno zarezali in pekač postavili v pečico.
Kruh bomo pekli 15 minut na 250-tih stopinjah, nato pa še cca. 30 minut na 200 stopinjah. Pečen kruh bomo postavili na kuhinjsko rešetko in počakali, da se ohladi.

Ker pa je vroč najboljš, ga bomo seveda probali. Morda z maslom? Njaaaami!





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar