petek, 18. november 2016

VAŠ "GEN VARČNOSTI"

Čeprav govorimo o neravnovesju inzulina v vašem telesu, morate razumeti, da z vašim telesom ni nič narobe; njegovo delovanje je popolno - a ustrezno okoliščinam, ki so vladale pred milijoni let.

Vaše telo je grajeno za čas, ko so si sledila obdobja pojedin in obdobja lakote; v prazgodovinskem času bi vas vaše telo po vsej verjetnosti ohranilo žive in v dobrem stanju v nasprotju z večino drugih, ki bi propadli. 

Hrana, bogata z ogljikovimi hidrati, je bila takrat dokaj redek pojav; če pa bi v tistem času le našli kakšno nenavadno sadje, jagodičevje ali divja žita, bi vas vaše telo in povečana količina inzulina opozorila, da pojejte kar največje količine teh redkih, a tako pomembnih živil.

Znali bi uspešno shraniti s hrano pridobljeno energijo in v obdobju lakote, ki bi sledilo, bi vam nizka vrednost inzulina omogočila, da si opomorete z energijo, uskladiščeno v maščobnih celicah; tako bi preživeli. 

Znanstveniki že začenjajo odkrivati, da je za stanje sproščanja prevelikih količin inzulina odgovoren "gen varčnosti". Mnogi med njimi verjamejo, da je ta gen ostanek iz predzgodovinskega časa, ko je njegova prisotnost pomenila razliko med življenjem in smrtjo. V svetu stalnih pojedin oz. stanja, ki ga vaše telo zaznava kot nikoli prekinjeno pojedino, vas ta gen ne ohranja pri življenju, ampak dejansko povečuje tveganje za debelost in različna obolenja.

Ne mislite, da je nekaj narobe z vami. Razumeti morate, da je vaša sposobnost ostati vitki, vitalni in zdravi, odvisna od tega, kako znate spremeniti sporočila, ki jih vaše telo sprejema pri uživanju hrane (in iz načina uživanja hrane), zdravil in zdravilnih sredstev brez recepta. Naučiti se morate tudi spreminjati odzive telesa na telesne spremembe in stresne situacije, ki jih doživljate vse življenje.

Vir:
Tudi z ogljikovimi hidrati ste lahko zasvojeni (Richard in Rachael Heller)




Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Zelooo lepa naslovna fotografija, kot bi gledala čokolado posuto z nafinejšimi sladkornimi kristalčki. No, kako naj potem nimam želje po OH?

    OdgovoriIzbriši