torek, 14. november 2017

POMFRI

Ne pomnim kdaj smo nazadnje jedli oziroma pripravljali pomfri. Ko so bili otroci majhni se je redno pojavljal na mizi. Pomfri s hrenovkami. A glej ga zlomka, hrenovke ne jemo že dobrih 10 let in najverjetneje je takrat tonil v pozabo tudi pomfri.

Pa sem se oni dan spomnila nanj in iz ust so se mi kot psu pričele cediti sline. Za večerjo sta bili samo dve opciji: palačinke ali pomfri. Pomfri je rekel Jernej in tako je tudi bilo.

Poiskala sem 5 debelušnih krompirjev, jih oprala, olupila, narezala na rezine, ga osušila v kuhinjski krpi in spekla v mešanici olja in svinjske masti. Še toplega sem stresla v posodo obloženo s kuhinjskimi sarvietkami, ki so popile odvečno maščobo, pred serviranjem pa sem ga še posolila, premešala in postregla.

Ker tudi kečapa ne uporabljamo že ohoho let, sem omako pripravila kar iz mezge. Torej, zmešala sem paradižnikovo mezgo z žličko suhega origana in nastala je okusna omaka v katero smo pomakali rezino za rezino.

Mmmm, je bil dober in kakooo je teknil.

A glej ga zlomka, par dni kasneje sem vsevedca Googla vprašala kaj ve o pomfriju in ugotovila, da ga do danes pravzaprav sploh nisem znala pripraviti. Madona, le kako smo preživeli v takšni nevednosti, omg???

Ponudile so se mi te zvijače oz. nasveti:

Prvič: 
Svež krompir narežimo na tanke paličice, nato pa uporabimo staro kuharsko skrivnost, ki naredi veliko razliko: pred cvrtjem narezan krompir za 10-15 minut namočimo v LEDENO hladno vodo. Nato ga temeljito osušimo s čisto kuhinjsko krpo (da olje ne bi prasketalo) in ocvremo do lepe, temno zlate barve. Krompirček dobro odcedimo, osolimo (po želji začinimo s čilijem) in takoj postrežemo.

Drug način
kako ocvreti res hrustljav krompirček je blanširanje pred cvrtjem: krompir za dve minutki pokuhamo v vreli vodi, nato ga odcedimo in osušimo, preden ga ocvremo.

Tretji način
morda najbolj enostaven, pa je dvojno cvretje: krompirček ocvremo do svetlo zlate barve, vzamemo iz olja in odcedimo, preden ga serviramo pa ga še enkrat vržemo v olje, dokler ne dobi temno zlate barve. Po tem postopku bo krompirček hrustal tako glasno, da se bo slišalo pri sosedih.

In na koncu 
je tukaj še krompirček, ki ga bojda pripravlja Gordon Ramsay: 
Krompir olupite, narežite na krhlje in ga za pet minut postavite v vrelo vodo. Ko se krompir omehča, ga s čistim robčkom poskusite čim bolj osušiti. Tak krompir postavite v pekač, ga potresite s timijanom, rožmarinom in česnom in v pečici pecite še nadaljnjih 10 do 15 minut, da dobi zlato barvo. Med peko je dobro, da krompirček večkrat obrnete, da se enakomerno zapeče po obeh straneh.



Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Pomfri redko pecem, obicajno pa tudi jaz v dvojnem cvrtju, tako smo delali pri nas doma. To velja za zmrznjen kupljen pomfi kot tudi iz svezega krompirja. Res ostane dolgo hrustljav, se ne zmehca ze po neka minutah.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vau, na takšen način pa res nikoli nisem pripravljala pomfrija! Zanimivo! Morda pa kdaj poskusim! Hvala za odziv!

      Izbriši