torek, 27. februar 2018

PRETRENIRANOST

KAJ JE PRETRENIRANOST?

Običajna utrujenost po treningu in pretreniranost se močno razlikujeta. Prva je naravni del treninga in z večanjem kondicije upada, slednja pa je resen problem. Pojavi se, ko preveč naprezate svoje telo. Povzročijo jo prezahtevni ali prenaporni trening, pomanjkanje časa za regeneracijo, premalo spanca in slaba prehrana. Morda mislite, da boste postali močnejši, če boste več trenirali, vendar velja ravno nasprotno. Telo postane šibkejše in občutek utrujenosti se poglablja. Sčasoma se pojavijo izgorelost ali poškodbe, kar pomeni, da ne boste mogli trenirati naprej. Pretreniranost lahko prizadene kogarkoli, ne samo vrhunske športnike.

KAKO SE IZOGNITI PRETRENIRANOSTI?

Če sledite strukturiranemu programu, je pretreniranost malo verjetna. Tako boste postopno večali telesno zmogljivost in pretečeno razdaljo, hkrati pa boste imeli tudi dovolj dni za počitek, da se vaše telo regenerira in opomore. Počitek, regeneracija in dober spanec so enako pomemben del treninga kot sam tek. Prisluhnite svojemu telesu in bodite pozorni na znake čezmerne utrujenosti ali poškodbe.
Z dnevnikom treningov spremljajte svoje rezultate in splošno dobro počutje in nikar se ne bojte izpustiti treninga, če vam zelo pravi, da si ni še dovolj opomoglo. Izjemno pomembno je, da telo učinkovito oskrbujete z gorivom za treninge. Prepričajte se, da zaužita hrana in pijača telesu koristita, in ne škodujeta.

KAKO OKREVATI PO PRETERNIRANOSTI?

Edini način, da si opomorete od učinkov pretreniranosti je takojšnja prekinitev treningov. Preprosto morate počivati in dati telesu čas za regeneracijo. Ta proces podprite z uživanjem večje količine ogljikovih hidratov da v mišicah obnovite porabljeni glikogen in spet povečate raven energije. Možna je tudi dehidracija, zato pazite, da spijete dovolj tekočine. Čeprav ne trenirate, lahko vseeno vodite dnevnik treningov in tako spremljate potek regeneracije. Predvsem si je pametno zapisovati jutranji srčni utrip v mirovanju in splošno počutje. če so se pojavile poškodbe, se je ve nekaterih primerih treba posvetovati z zdravnikom. Običajno pa zadostuje popolna prekinitev treningov, dokler telo ne okreva.



Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar