torek, 7. februar 2012

KÄSETORTE

Skutne pite so med najstarejšimi in najbolj razširjenimi sladicami in se razlikujejo po imenih ter načinih priprave. Nemško različico, ki je domnevno del nemške gastronomske dediščine, pripravljajo tudi nemški izseljenci po svetu. Skutna pita se sicer prvič omenja že ob olimpijskih igrah v antični Grčiji.


KÄSETORTE (SKUTNA PITA)

Sestavine:
za testo:
  • 150 g moke
  • 3 rumenjaki
  • 100 g sladkorja
  • ščepec soli
  • 100 g masla
za nadev:
  • 500 g skute
  • 2 jajci + 2 beljaka
  • 75 g rozin
  • 100 g sladkorja
za preliv:
  • 250 g jagod
  • žlica gustina
  • 2 žlici vode
Priprava:
Za testo dobro pregnetem moko, rumenjake, sladkor, sol in maslo. Testo stisnem v kepo, ga pokrijem in postavim na hladno.

Medtem pretlačim v skledo skuto, dodam sladkor, jajce in rozine, ter mešam dokler ne nastane kremasta zmes.

Uporabim tortni model premera 26 cm in ga premažem z margarino. Vanj s prsti poravnam testo, ki ga ob robovih povlečem nekoliko navzgor. Napolnim s skutno maso.

Pečem približno 1.5 ure v pečici na najnižji rešetki pri 180 stopinjah. Pito vzamem iz pečice in jo nekoliko ohladim.

Medtem časom pripravim preliv. V ponev vsujem jagode, dodam žličko ali dve vode in jih zavrejem. Ko se zmehčajo, jih pretlačim, dodam gustin zmešan z vodo in vse sestavine na kratko pokuham. Prelijem preko pečene skutne pite.







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar