torek, 5. julij 2011

INTERVALNA VADBA ZA IZGUBO MAŠČOB

Preprosto povedano je teža stvar ravnotežja med vnosom (vstopom) in porabo (izstopom) kalorij. Kalorične potrebe so pri vsakomur drugačne. Določajo jih starost, spol, teža in stopnja aktivnosti. Telesna teža se spremeni, ko pride do neravnotežja med vstopom in izstopom kalorij. Da bi shujšali, mora biti vnos manjši od porabe. Povedano na kratko, za izgubo teže je potrebno manj jesti in se več gibati, ali oboje.

Izgubo teže lahko ponazorimo s formulo:
3500 kilokalorij / 7 dni v tednu = 500 kilokalorij na dan

Izgubljanje teže je najučinkovitejše, kadar kombiniramo prehrano in rekreacijo. Če dnevno zaužijemo 500 kcal manj, bomo tedensko izgubili pol kg. Če zaužijemo 250 kcal manj in te kombiniramo s primankljajem 250 kcal z vadbe ali treninga, bomo prav tako izgubili pol kg, vendar bo ta teža izgubljena na bolj zdrav in uravnotežen način.
Eden najbolj učinkovitih načinov izgube maščob je intervalna vadba. Čeprav je intervalna vadba bolj intenzivna od večine rekreativnih programov, ki porabljajo maščobe in kot gorivo porablja bistveno manj maščob kot lažje aktivnosti, bistveno poveča porabo kalorij med vadbo. Poleg tega se med regeneracijo porablja več maščob, po vadbi pa se v primerjavi z zmerno vadbo zmanjša apetit.


Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar