Pri pripravi okusnih nekuhanih obrokov pride zelo prav tale tabela sestavin za skupine petih okusov:
Za kisel okus: limone, brusnice, rabarbara, limonina trava, kislica, zajčja deteljica, paradižnik, kislo zelje, jabolčni kis
Za sladek okus: suho sadje - fige, datelji, slive, rozine. Sveže sadje - banane, mango, breskve, hruške, jabolčni sok, pomarančni sok, naravni med ali sveži listi stevie.
Za pekoč okus: česnova ali čebulna zelena stebla (tudi stroki ali glavica), ingver, gorčično zelenje ali semena, redkev, hren, pekoči feferoni, bazilika, koper, koriander, rožmarin, cimet, muškatni orešek, vanilija, pepermint.
Za slan okus: zelena, koriander, koper, peteršilj
Za grenak okus: peteršilj, zeleni listi zelene, endivija, česen, čebula, regrat, lovorov list, žajbelj, začimbna mešanica (timija, , žajbelj, zeleni šetraj), pekoča paprika.
Mojih pet okusov je bilo drugačnih. Zmešanih v kozarcu:
VRTNARSKI NAPITEK
korenčkovo zelenje, zelena solata, rukola, 2 breskvi, 1 banana
Sadnje in zelenjavo operem, očistim, narežem na koščke in zmiksam.
En kozarec za zvečer, eden za zjutraj!
Ni komentarjev:
Objavite komentar