torek, 14. maj 2013

ATKINSOVA KRIZA

Iz knjige Kitajska študija:


Zadnje časeje zelo priljubljena dieta z malo ogljikovimi hidrati. Skoraj vse knjige v knjigarni so variacije na isto temo: jejte čim več beljakovin, mesa in maščob, toda izogibajte se ogljikovim hidratom. Kot ste že opazili, moje raziskave in moj pogled na stvari kažejo, da je ta način prehranjevanja ena največjih groženj za zdravje Američanov, ki jih trenutno poznaomo. Zakaj pravzaprav gre?

Eden temeljnih argumentov na začetku večine knjig o visokobeljakovinski (z malo ogljikovimi hidrati) prehrani je, da je bila Amerika po nasvetu strokovnjakov v zadnjih dvajsetih letih obsedena z izogibanjem vnosa maščob, a so Američani kljub temu debelešejši kot kdaj koli prej. To je na prvi pogled zabavno, obstaja pa neprijetna resnica, ki je nenehno prezrta: leta 1997 so Američani porabili 4 kg več masti in olja na osebo kot leta 1970. Res je, da so se zavzemali za porabo manj skupnih kalorij v obliki maščob, če računamo v odstotkih, vendar le zato, ker so prenažiranje maščob zamenjali s še večjim prenažiranjem z nezdravo hrano, polno sladkorjev. 

Težko je vedeti, kje začeti izpodbijati labiritn napačnih informacij in lažnih obljub, ki jih pogosto podajajo avtorji, popolnoma neizobraženi o prehrani, avtorji, ki niso nikdar izvedli niti ene strokovno ocenjene in profesionalno utemeljene eksperimentalne raziksave. Kljub temu so te knjige izjemno priljubljene. Zakaj? Zato, ker ljudje dejansko izgubijo telestno težo, vsaj kratkoročno.

V neki objevljeni študiji, ki jo je denarno podprl Atkonsov center za komplementarno medicino so raziskovalci enaipetdesetim ljudem s čezmerno težo predpisali Atkinsovo dieto. 48-tim izmed njih, ki so se diete držali šest mesecev, je uspelo zmanjšati telesno težo povprečno devet kilogramov. Ob tem se je rahlo zmanjšala tudi povprečna raven holesterola v krvi, kar je bilo morda celo bolj pomembno. Zaradi teh dveh rezultatov je bila študija predstavljena v medijih kot pravi znanstevni dokaz, da dieta Atkins deluje in da je varna. Na žalost mediji niso razkrivali dalje.

Prvi znak, da nivse rožnato, je bil, da so ljudem med študijo močno omejevali vnos kalorij. Povprečen Američan porabi približno 2250 kalorij na dan, med dieto so udeleženci porabljali povprečno le 1450 kalorij na dan. To je 35% manj! NI pomembno ali jeste črve, ali lepenko: če porabite 35% manj kalorij, boste izgubili težo in vaš holesterol se bo na kratki rok znižal, a to še ne pomeni, da so črvi in lepenka zdrava hrana. Morda bi kdo trdil, da je 1450 kalorij na dan dovolj, da se ljudje počutijo siti in zadovoljni, a če primerjate vnos in porabo kalorij, je le stvar matematike, da ugotovite, da človek takšnega vnosa kalorij ne more ohranjati več let ali desetletij, saj bi postal ali invalid ali pa bi izpuhtel v nič. Ljudje so neuspešni pri omejevanju vnosa  energije na daljši rok, zato je vsekakor potrebna dolgoročna študija, ki bi pokazala uspeh diete z malo ogljikovimi hidrati. A to je šele začetek težav.

V tej isti študiji raziskovalci poročajo, da je imelo v nekem trenutku v 24 tednih 68% ljudi težave z zaprtjem, 63% jih je imelo slab zadah, 51% jih je imelo glavobole, 10% jih je opazilo povečano izpadanje las.  Ob tem so se navezovali tudi na drugo raziskavo, ki pravi, da do neželeni učinki te diete pri otrocih vključevali ledvične kamne iz kalcijevega oksalata in urata, bruhanje, izostanek menstruacije, zvišan holesterol in pomanjkanje vitaminov. Ugotovili so, da ljudje na dieti z urinom izločajo 53% več kalcije, kar lahko povzroči katastrofo za zdravje kosti. Izguba teže, ki je lahko le izguba tekočinie ima lahko visoko ceno.

Drugi pregled diet z nizko vsebnostjo ogljikovih hidrotav, ki ga je obljavila skupina raziskovalcev iz Avstralije, kaže, da so zapleti kot so aritmija srca, popuščanje srčne mišice, nenadna smrt, osteoporoza, poškodbe ledvic, povečano tveganje za nastanek raka, poslabšanje telesne zmogljivosti in neravnovesje lipidov lako povezani z dolgoročnim omejevanjem ogljikovih hidratov v prehrani. 

Še ena sklepna misel:

dieta ni vse kar Atkins priporoča. Dejansko je večina knjig o prehrani le del velikih imperijev, povezanih s prehrano in zdravjem. Dr. Atkins ob svoji dieti navaja, da veliko njegovih pacientov potrebuje prehranska dopolnila, od katerih se nekatera uporabljajo v boju proti "pogostim težavam pri dietah". V enem odstavku, ko navaja nedokazane trditve   o učinkovitosti prehranskih dodatkov z antioksidanti, kar je v nasprotju z novejšimi študijami, piše: Dodajanje (antioksidantom) vitahranil, za katere se ve, da pomagajo pri neštetih zdravstvenih težavah, s katerimi se srečujejo moji pacienti in jasno vam bo, zakaj mnogi od njih jemljejo po 30 vitaminskih tablet na dan. Trideset tablet na dan?








Print Friendly and PDF

2 komentarja: