četrtek, 23. maj 2013

TELOVADBA

Odlomek iz knjige Kitajska študija;

Vpliv telesne dejavnosti na hujšanje je očiten. Znanstveni dokazi to potrjujejo. V nedavnem pregledu vseh verodostojnih raziskav je bilo primerjano razmerje med telesno težo in vadbo. Ugotovljeno je, da so imeli ljudje, ki so bili telesno dejavni nižjo telesno težo. Drugi niz študij je raazkril, da radna vadba pomaga obdržati težo, ki je bila pridobljena s pomočjo vadbenih programov. Tudi tukaj ni nobenih presenečenj. Začeti in končati izvajanje vadbenih programov ni dobra ideja. Bolje je, da vadbo vključite v svoj življenski slog tako, da boste dosegli dobro splošno kondicijo in jo tudi obdržali, na pa da bi le pokurili kalorije.

Koliko telovadbe je potrebno, da bi se izognili čezmerni teži? Groba ocena, ki izhaja iz dobrega pregleda kaže, da 15 do 45 minut na dan, vsak dan, ohranja težo, ki je od 5 do 8 kg nižja, kot bi bila brez vadbe. Zanimivo je, da ne smemo pozabiti naše spontane telesne dejavnosti, ki je povezana opravili v vsakdanjem življenju. Ta lahko pomeni od 100 do 800 kalorij na dan. Ljudje, ki so redno na nogah in opravljajo fizično zahtevnejše naloge, imajo veliko prednost pred tistimi, ki nenehno sedijo.

Prednosti združevanja prehrane in telesne vadbe zaradi nadzora telesne teže sem opazil pri zelo preprosti študiji, ki je vključevala naše poskusne živali. Spomnimo se, da so naše poskusne živali prejemale bodisi tradicionalnih 20% kazeina (beljakovin kravjega mleka) bodisi nižjih 5%. Podgane, ki so prejemale 5% kazeina, so imele presenetljivo manj raka, nižje ravni holesterola v krvi in so živele dlje. Prejemale so malce več kalorij, a so te izgorele kot telesna toplota.

Nekateri med nami so med temi poskusi opazili, da so bile živali, ko so prejemale 5% kazeina, bolj telesno dejavne od tistih, ki so prejemale 20%. Da bi preverili ali to drži, smo kletke v katerih so bile podgane opremili z vadbenimi kolesi, ki so bila opremljena z merilniki števila obratov. Že prvi dano so živali, ki so prejemale 5% kazeina prostovoljno vadile dvakrat več od živali, ki so prejemale 20%. V dveh tednih trajanja študije, so živali, ki smo jih dajali 5% kazeina nadaljevale intenzivnejše dejavnosti.

Zdaj lahko združimo nekaj zelo zanimivih ugotovitev o telesni teži. Rastlinska prehrana deluje s pomočjo ravnovesja kalorij, ki telesno težo nadzoruje na dva načina. Prvič, kalorije uporabi za proizvodnjo telesne temperature, namesno da bi jih vskladiščila kot telesno maščobo, te pa se v enem letu lahko nakopiči kar veliko. Drugič, rastlinska prehrana vzpodbuja večjo telesno dejavnost. In ko se telesna teža zmanjšuje, postaja telesna dejavnost lažje izvedljiva. Prehrana in vadba delujeta skupaj pri zmanjševanju telesne teže in izboljšanju splošnega zdravja.

Debelost je najbolj zlovešč znanilec slabega zdravja, ki ga spoznavajo zahodni narodi. Številni ljudje in ustanove si prizadevajo zmanjšati pomembnost tega vprašanja, toda tarča njihovega napada je pogosto nelogična posledica slabe informiranosti. Prvič, obstaja veliko obljub in trikov, ki ponujajo hitre rešitve. Debelost ni stanje, ki se ga da odpraviti v nekaj tednih ali mesecih in paziti se morate diet, napitkov in tablet, ki povzročajo hitro izgubo teže na krate rok brez obljube dobreza zdravja v prihodnosti. Dieta, ki pomaga zmanjšati težo kratkoročno, mora biti enaka dieti, ki ustvarja in ohranja dobro zdravje dolgoročno.
Drugič, imeti debelost kot neodvisno, izolirano bolezen je napačno. Tako obravnavanje debelosti usmerja našo pozornost k iskanju posebnih zdravil, s čimer prezremo nadzor drugih bolezni, s katerimi je debelost tesno povezana. To pomeni, da žrtvujemo celovitost. 

Vzrok debelosti lahko nadzorujemo. Je na koncu naše vilice.







Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Je dosti na koncu vilice ampak stres je za moje pojme močno povezan z debelostjo in stopnja bazalnega metabolizna.

    Stresa se lahko zavedamo ali pa ne. Obstajajo metode za obladovanje stresa, ki pomagajo - iz izkušenj vem. Sem v tem procesu že eno leto in bijem boj. Hitrih rešitev ni.













    OdgovoriIzbriši