ponedeljek, 29. september 2014

S SEBOJ RAVNAJMO DOBRO

Nevrologi so odkrili, da naš način razmišljanja vpliva na naše življenje. Če življenje sprejmemo kot posledico težav, smo negotovi in komajda zaupamo našim sposobnostim. Če ga sprejmemo kot darilo, se počutimo dobro in smo odločni. To ni sajenje rožic, temveč prerokba samouresničevanja. Tako bomo na primer ob poledici prej padli, če se bomo bali padca.

Dovolj negativnih misli!
Poznamo to stanje? Misli nam švigajo po glavi, težave se preprosto ne da rešiti, smo izčrpani, obremenjeni in ne moremo zaspati. Zaustavimo to mučno spiralo. Preusmerimo misli na nekaj lepega, kot je nasmeh, cvetica, sončni žarek. Strategijo ponovimo vsakič, ko se pojavijo temne misli.

Bodimo pozorni na izražanje?
Jezik vpliva na naše okolje in naše okolje vpliva na naš jezik. Besede nas lahko razveselijo, razžalostijo ali razjezijo. Bodimo pozorni na to, da se s seboj lepo pogovarjamo. Saj tudi prijateljice ne bi okregali, če bi ji nekaj padlo iz rok, ali pač?

Kdo odloča?
Bistveni smo mi, četudi nam podzavest nalaga, ase oziramo na družino, sosede, kolege, idr. Sami nosimo posledice naših dejanj, tega nihče drug ne more prevzeti. Zato odločajmo sami, kaj bomo storili, kako bomo razmišljali, kako bomo oblikovali svoje življenje!

Uporabljajmo svoje telo!
Naše telo vpliva na naše čustveno stanje in obratno. Izraz na obrazu, kretnje, telesna drža so neposredno povezani z lastnimi občutji. Preizkusimo! Če smo žalostni ali slabe volje, privzdignimo kotičke ust, kot bi se smehljali, in naše razpoloženje se bo takoj izboljšalo. Skozi življenje stopajmo pokončno. To nam daje podporo in dober občutek. Če bomo govorico telesa z negativnega preusmerili na pozitivno, se bodo spremenila tudi naša čustva.

Zastavimo jasne cilje!
Jasnejši kot je cilj, laže se ga da doseči.  Včasih se zdi prevelik ali preveč oddaljen. Takrat stopajmo naprej z majhnimi koraki. Zastavimo si etapne cilje in takoj ko bomo dosegli prvega, se pohvalimo in nagradimo.

 







Print Friendly and PDF

1 komentar: