petek, 7. november 2014

BABE NE TARNAJO

Če bi bili radi baba, opustite premišljanje o tem, kar bi moralo biti, kar bi moglo biti, kar bi smelo biti. Utišajte tarnanje v svoji glavi, ki ga boste sicer ubesedilili. Tarnanje preprečuje, da bi zaživeli v sedanjosti, da bi bili dobra družba za kagar koli - tudi zase. Tarnavke so prepričane, da so si in si še zmeraj zaslužijo drugačno življenje od tistega, ki ga imajo. Tarnavke ne vidijo, da je vsakdo deležen slabih stvari, ki se dogajajo v življenju Nehvaležne za to, kar imajo ne morejo uživati v sedanjosti.

Kar je bilo je bilo, kar je, je. Povsem preprosto. Karkoli se je zgodilo ali se ni zgodilo, sodi v kar je bilo. Ne moremo živeti še enkrat. Preteklost je preteklost. 
Žalovanje ni tarnanje. Tudi jokanje ni tarnanje. Mogoče kateri del telesa ne deluje več dobor ali je okvarjen. Morebiti ste finančno omejeni. Karkoli je, s čimer se mučite, povejte ljudem, ki morajo vedeti ali želijo vedeti. Lahko obvestite prijatelje, ki so del vaše življenjske zgodbe. Kakorkoli že, babe ne dolgočasijo okolice z litanijami o svojih bolezenskih znakih - z organskimi recitali ali žalostinkami - z nadihom predstave ali hvalisanja. Baba ve, da ne ona ne njane težave niso središče vesolja in ve, da imajo težave tudi drugi ljudje. Baba ne popušča tarnajočim otrokom ali tarnajočim notranjim otrkokom. Zlasti ne svojim. 
Tarnajoč otrok se prilizuje. Hoče nekaj kar ne bo prostodušno dano. Kar hoče, morebiti ni dobro zanj. Ko dobi, je zadovoljitev blažena. Bilo je le še eno nepomembno dejanje izžemanja in popuščanja. 

Starejše ženske, ki niso babe, mogoče ne tarnajo odkrito, ne prilizujejo se in ne izsiljujejo kot otrok v veleblagovnici. Toda čustveno izžemanje in popuščanje, bežne zadovoljitve in splošna nesrečnost so enaki prodorni vzorci. Izsiljujejo čustveno: potreba, upravičenost, trpljenje, utemeljevanje, ton in energija, izražena in začutena v glasu. Pogovori s tarnavko izčrpavajo. Ljudje se počutijo ujete in se neiskreno odzivajo, izogibajo se in se počutijo krive.

Sprememba se začne s spoznanjem. Iskreno mnenje o sebi ni obtožba, je delovna diagnoza, izhodiščna točka, ki vam bo pomagala iz nesrečnosti.

Ko se staramo, zlasti če smo usmerjeni bolj navzven, zlahka opazimo vse več stvari, nad katerimi je mogoče tarnati. Izpostavljene smo nevarnosti negativnega oblikovanja v arhetipsko mučeniško mater. Drugačen pogled, humor in modrost pripomorejo, da se tedaj, ko si mogoče želimo kaj drugega, ne razcvetijo sposobnosti za tarnanje, pritajene v vsaki od nas.
Ena od različic tarnanja se izraža kot trpko duhovičenje ali posmehovanje na račun kakega človeka ali institucije. Sprva se zdi povsem drugačna od odkritega tarnanja, nato pa se prikažejo podobnosti. Tako se preteklost nenehno vriva v pogovore. Prijatelji poskušajo spremeniti temo, če le morejo, saj raje ne bi bili prisiljeni poslušati najnovejše ugotovitve ali ogorčenja. Tako kot odkrita tudi prikrita tarnavka ne more opustiti tistega, kar je bilo ali sprejeti kar je.

Notranja baba ima pozorno oko in občutljivo uho. Potem ko jo spoznate, vas zasači, če tarnate se smilite sami sebi. In ko ste zasačeni, je igre konec; tarnanje je vedenje, ki se babi ne poda.















Print Friendly and PDF

7 komentarjev:

  1. Seveda se takoj zastavi vprašanje, ali se prave babe vmešavamo v obnašanje drugih. Tudi v primerih, ko se težjim oblikam socialne grdobije lahko preprosto in po tihem izognemo? Je prava baba za stopničko višje od drugih žensk in jih tako lahko nenehno opazuje, ocenjuje in vrednoti, vsepovsod in kadar koli? Kogar koli?
    Kaj pa nevarnost, da so babe, ki ne tarnajo, najljubše ženske moških, ki so mnenja, da se babnce pač nimamo nad čem pritoževati, ker nam gre (še pre-)dobro?

    Hmmm ... tudi če pri tarnanju dejansko gre za grdo izsiljevanje, ki ga je prav tudi pokritizirati, da se preveč ne razpase, da prave babe ne tarnamo, ni čisto res.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sestavek mi je bil zelo všeč, zato sem ga tudi prepisala. V bistvu pa se nanaša na staranje in modrenje, ki gresta z roko v roki. Bistveno je spoznanje, da tarnanje ne vodi nikamor, da objokovanje preteklosti ni smiselno, ter da kar je, je. Zato nima smisla, da bi se ponoči obremenjevali z dogodki v preteklosti, ki jih ne moremo spremeniti - raje noč izkoristimo za miren spanec.
    Baba ima usklajeno notranje in zunanje življenje, zato vedno pove kar misli, vendar to pove obzirno in s sočutjem. Baba vidi pomankljivosti in nepopolnosti, a jih ne obsoja; je potrpežljiva in zna čakati; zna postaviti meje ob katerih se dobro počuti in je ne izkoriščajo na račun svojih potreb. Ni je več strah, da bi bila videti neumna, sebična in neolikana, zato ne pristaja na vlogo žrtve. Se ne spreneveda in ne potrebuje več občutka, da bi ugajala - zato ne klečeplazi in ne prosi za pozornost.
    Skratka - uživa v vsakem trenutku življenja in se loti stvari, ki jih je želela početi že nekoč.

    OdgovoriIzbriši
  3. check my reference g1l36h4s66 aaa replica bags replica goyard bags replica bags near me gucci fake h2g73g6h44 replica bags canada replica bags dubai visit this web-site i4q56l1x23 replica bags ru

    OdgovoriIzbriši