Pa saj drugače niti ne gre. Če ti 9-10 ur na dan vzame služba, večji del prostega časa tek, nekaj malega ročni hobiji, nekaj ur spanja in .... Za kuhanje ostane bore malo. A kljub temu je vsaki dan na mizi domača večerja in vedno svež domači kruhec. Sladice pa itak pečemo sami.
Tale jabolčna pita je že ena izmed takšnih preprostih in enostavnih za pripravo.
DOMAČA JABOLČNA PITA
Sestavine:
za testo:
- 30 dag polnozrnate moke
- 2 žlici sladkorja
- ščepec soli
- 100 g olivnega olja
- 5-6 žlic ledene vode
za nadev:
- 100 g sladkorja
- 3 žlice moke
- 1/2 žličke cimeta v prahu
- 1/2 žličke kardamoma v prahu
- 1/2 žličke muškatnega oreha v prahu
- ščepec ingverja v prahu
- ščepec soli
- 1 kg jabolk naribanih na krhlje
- 1 žlica limoninega soka
za premaz:
- 1 stepeno jajce
Pečico segrejem na 180 stopinj.
Za testo presejem moko, dodam sladkor, sol, olje in vodo, ter zmešam čvrsto testo. Če je testo preveč suho, dodam malo navadnega jogurta, mleka ali vode. Testo oblikujem v kepo, ga pokrijem s folijo in postavim v hladilnik.
Nato pripravim jabolčni nadev. Vse suhe sestavine zmešam in jih posipam preko naribanih jabolk zmešanih z limoninim sokom. Temeljito zmešam, da se vsa jabolka prepojijo z začimbami in moko.
Gladko površino posujem z moko, nanjo položim testo in ga razvaljam v obliki kroga, ki naj bo na vsaki strani vsaj 8 cm večji od pekača. Pekač namažem z oljem in vanj položim razvaljano testo. S prsti ga previdno potisnem od rob pekača, odvečno testo pa pustim viseti kar preko roba.
Na testo enakomerno razporedim nadev, ter preko njega zaviham robove testa. Nič hudega, če je vse skupaj videti nekoliko neurejeno.
Vse skupaj premažem s stepenim jajcem, pekač postavim v pečico in pečem cca. 45 - 60 minut, dokler ni skorja zlato rjava.
Vsak dan na mizi domača večerja in kruhec, to je to. Pridnica!!
OdgovoriIzbrišiLp/Su
Vedno dobrodošle jabolčne pite:)
OdgovoriIzbriši