GO je metoda, ki nam pove, kakšen vpliv imajo zaužiti ogljikovi hidrati. Čeprav upošteva vrednost GI, nam daje popolnejšo sliko kot GI. GO je tudi koristnejša metoda - oštevilčena vrednost namreč upošteva količino ogljikovih hidratov v obroku, in ne količine hrane, ki je potrebna, da dobimo 50 gramov ogljikovih hidratov naenkrat. Težko je recimo zaužiti 50 g ogljikovih hidratov z lubenico ali korenjem, čeprav imata oba visok GI.
GO izračunamo tako, da vrednost GI nekega živila pomnožimo s količino ogljiovih hidratov v gramih v obroku. To število nato delimo s 100 in dobimo GO.
Primer: rezina lubenice z vrednostjo GI 72 in vsebnostjo ogljikovih hidratov 5 g ima vrednost GO 3.6 (72 x 5 = 360/100 = 3.6). Vrednost GO 3.6 je zelo nizka.
Koristnost GO temelji na podmeni, da uživanje hrane z visoko vrednostjo GI v majhnih količinah (kar pomeni, da imajo manj gramov ogljikovih hidratov) enako vpliva na krvni sladkor kot uživanje hrane z nizko vrednostjo GI v večjih količinah.
Dober razlog za razmislek o vrednosti GO živil je, na primer korenje. Korenje ima visoko vrednost GI glede na 50 g ogljikovih hidratov, ki so potrebni za testiranje vrednosti GI. Toda posamično korenje ima le 3 ali 4 grame ogljikovih hidratov. Da bi zaužili 50 g ogljikovih hidratov, ki jih potrebujemo za prikaz visoke vrednosti GI, bi morali pojesti 3 šopke korenja ali skoraj 15 korenčkov. Povprečen človek ne poje toliko korenja naenkrat, zato je količina ogljikovih hidratov v korenju, ki ga dejansko pojemo majhna. Če upoštevamo tako vrednost Gi kot velikost obroka, nam vrednost GO bolj stvarno prikaže, kako bo zaužito živilo vplivalo na raven glukoze v krvi.
Ni komentarjev:
Objavite komentar