sreda, 23. september 2015

GLIKEMIČNA OBREMENITEV

GO je metoda, ki nam pove, kakšen vpliv imajo zaužiti ogljikovi hidrati. Čeprav upošteva vrednost GI, nam daje popolnejšo sliko kot GI. GO je tudi koristnejša metoda - oštevilčena vrednost namreč upošteva količino ogljikovih hidratov v obroku, in ne količine hrane, ki je potrebna, da dobimo 50 gramov ogljikovih hidratov naenkrat. Težko je recimo zaužiti 50 g ogljikovih hidratov z lubenico ali korenjem, čeprav imata oba visok GI.

GO izračunamo tako, da vrednost GI nekega živila pomnožimo s količino ogljiovih hidratov v gramih v obroku. To število nato delimo s 100 in dobimo GO.
Primer: rezina lubenice z vrednostjo GI 72 in vsebnostjo ogljikovih hidratov 5 g ima vrednost GO 3.6 (72 x 5 = 360/100 = 3.6). Vrednost GO 3.6 je zelo nizka.

Koristnost GO temelji na podmeni, da uživanje hrane z visoko vrednostjo GI v majhnih količinah (kar pomeni, da imajo manj gramov ogljikovih hidratov) enako vpliva na krvni sladkor kot uživanje hrane z nizko vrednostjo GI v večjih količinah.

Dober razlog za razmislek o vrednosti GO živil je, na primer korenje. Korenje ima visoko vrednost GI glede na 50 g ogljikovih hidratov, ki so potrebni za testiranje vrednosti GI. Toda posamično korenje ima le 3 ali 4 grame ogljikovih hidratov. Da bi zaužili 50 g ogljikovih hidratov, ki jih potrebujemo za prikaz visoke vrednosti GI, bi morali pojesti 3 šopke korenja ali skoraj 15 korenčkov. Povprečen človek ne poje toliko korenja naenkrat, zato je količina ogljikovih hidratov v korenju, ki ga dejansko pojemo majhna. Če upoštevamo tako vrednost Gi kot velikost obroka, nam vrednost GO bolj stvarno prikaže, kako bo zaužito živilo vplivalo na raven glukoze v krvi.




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar