sreda, 2. december 2015

ODLIČNO KOSILO - ajdovi žganci

Ste pripravljali že kdaj prave ajdove žgance iz ajdove moke? Ne? No sedaj imate priložnost da to zadevo končno preizkusite. Boste videli, ne bo vam žal. Pravi ajdovi žganci so namreč ena izmed boljših jedi, ki obstajajo. 

Jih ne marate? Oooo, tudi jaz jih dolgo časa nisem marala, dokler nisem poizkusila teh ta pravih iz ajdove moke. Kot majhna sem namreč poznala le instant ajdove žgance, ki pa dejansko niso bili dobri. 

No, pa začnimo:

ZABELJENI AJDOVI ŽGANIC

Sestavine:

  • cca. 1.5 l vode
  • sol
  • ajdova moka
  • zaseka


V večjo posodo nalijem vodo, jo nekoliko posolim in počakam da zavre. Za kuhanje ajdovih žgancev je po mojem mnenju bolj primerna nekoliko bolj ozka in visoka posoda. Sama uporabljam cca. 18 cm široko in cca. 25 visoko ponev. Seveda pa se bodo žganci skuhali tudi v nižji in širši ponvi.

V glavnem. Ko voda zavre, zmanjšam ogenj in vsipam vanjo moko, tako da se na vodi naredi kup. Nato vzamem palčko od kitajskega pribora ali pa kuhalnico in na sredini kupa moke naredim skozi njega luknjo. Po domače povedano v kup moke potisnem ročaj kuhalnice ali palčko, da se naredi luknjica, nato pa palčko odstranim. Ponev pokrijem in moko kuham na majhnem ognju cca. 20 minut. Pomembno je, da voda ne vre pretirano, tako da ostane moka strnjena v kupu.

Po 20-tih minutah odlijem skoraj vso vodo, vzamem daljšo kuhalnico in pričnem mešati, tako da se žganci fino zlepijo. Po potrebni v majhnih količinah dolivam vodo. Žgance mešam, dokler se vsa moka ne prepoji s tekočino. A pozor! Žganci ne smejo biti preveč "mokri" in mehki, bolje je, da ostanejo bolj suhi, kar pomeni, da moramo pri mešanju uporabiti kar nekaj sile. In še nekaj - nikar ne zavrzite tekočine, ki je ostala od kuhanja žgancev - uporabili bomo pri peki domačega kruha.

Pred postrežbo žgance z kuhalnico razkosam na manjše koščke in prelijem s stopljeno zaseko.

Mmmm, odlično se podajo k konjskemu golažu, ki smo ga skuhali že včeraj.

Tako, juho in glavno jed smo pojedli, jutri sledi še ena takšna čisto domača sladica. 





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar