Tako, pred nami je vikend, kosilo smo skuhali v predhodnih objavah, da pa bo dan popoln, bomo sedaj spekli še domači kruh in porabili tekočino, ki je ostala od kuhanja ajdovih žgancev.
Tako bomo poskrbeli, da bo v kuhinji prijetno dišalo, družinski člani, pa bodo z veseljem planini na vroč domači kruh.
...pa veselo na delo.
DOMAČI KRUH Z OREHI
Sestavine:
300 g bele moke
350 g polnozrnate moke
1 vrečka suhega kvasa
1 žlička sladkorja
1 dcl vroče vode
1 žlička soli
malo olivnega olja
pest orehov
Moko presejem v skledo, naredim vanjo jamico in noter vsujem kvas. Potrosim ga s sladkorjem in jamico zalijem z vročo vodo.
Ko kvasec kipne, dodam sol, olje, orehe in vročo ajdovo vodo, ki je ostala od kuhanja žgancev. Če se je ohladila, jo segrejem. Zmešam gladko testo, skledo pokrijem in jo postavim na toplo, da testo naraste. Preden da pobegne iz sklede, ga ponovno ročno zgnetem, razdelim na dva dela in oblikujem hlebce. Položim jih na pekač obložen s peki papirjem in prekrijem s krpo. Vklopim pečico na 250 stopinj in počakam, da se segreje.
Vzajane hlebce postavim v segreto pečico in pečem kruh 150 minut na 250-stopinjah in nato še cca. 30 min. na 200 stopinjah.
Pečen kruh položim na rešetko, da se ohladi.
Dobri domači recepti:)
OdgovoriIzbrišiMi obožujemo takšne bolj domače jedi.
Izbriši