petek, 11. december 2015

SAVNA IN ŠPORT

Znanstveniki in športni zdravniki so si ednini, da savnanje posredno prispeva k povečanj zmogljivosti. Pri tem ne gre za krepitev mišic, temveč za sposobnost obnavljanja telesa. In prav ta je v savni zelo visoka! Vrhunski športniki ugotavljajo, da redno obiskovanje savne povečuje možnosti za športni uspeh. to velja tudi za ljubiteljske športnike. Kdor hoče ohraniti telesno pripravljenost, hodi v savno!

Savna povečuje telesno zmogljivost. to med drugim merimo tudi po stopnji vzdržljivosti. V spremenljivih podnebnih in zemljepisnih razmerah zmogljivost pri vsakem človeku pade. To je opazno predvsem pri športni dejavnosti na primer v izjemnih višinah, na območjih z visoko zračno vlažnostjo ali pri izjemnih temperaturah. V savni se predvsem izboljša dihalna kapaciteta, kar koristi vzdržljivosti in s tem tudi telesni zmogljivosti.

Če deset minut dihamo tako hitro, tako globoko in tako močno kakor zmoremo, dobimo vrednost svoje dihalne kapacitete. Če je ta dovolj visoka, lahko pljuča vsrkajo dovolj kisika ter v zadostni meri oskrbijo mišice z njim. Če redno obiskujemo savno, povečamo svojo dihalno kapaciteto. dihalne mišice se sprostijo, sapnice pa se razširijo za 15 odstotkov. to je najboljši pogoj za uspešno izvajanje vzdržljivostnih športov, kot so kolesarjenje, plavanje ali tek. Poleg tega se hkrati poveča tudi izgorevanje maščob.

Pri naporni vzdržljivostni vadbi ali nenadni telesni obremenitvi je treba mobilizirati vse zaloge energije. Zaradi tega lahko v mišicah nastane pomanjkanje kisika. Posledica tega so utrujenost, neprijetni mišični krči ali bolečine v mišicah.

Med potenjem v savni se mlečne kisline razgradijo in prek ledvic izločijo. S tem ko se odpadni presnovki izplavijo, se poti za oskrbo s kisikom spet sprostijo. In med počitkom po savnanju se drobne razpoke v mišičnih vlakencih lahko zacelijo.

Redno obiskovanje savne je oaza sprostitve in počitka predvsem za športnike, katerih vezi, kite in sklepi so zaradi dolgotrajne vadbe podvrženi močnim obremenitvam. Savna je pravi vrelec zdravja zlasti pri zvinih in udarninah ter pri pretegnjenih mišicah. 

Osnovno pravilo je: najprej šport, nato savna! Če bomo med počivanjem po savnanju utrujeni, najbrž ne bomo več imeli želje po športnem udejstvovanju. Poleg tega izmenični vroči in mrzli dražljaji obremenijo krvni obtok in športne dejavnosti telesu zdaj ne bi dele najbolje. Priporočljivo je tudi, da si po športni vadbi vzamemo dovolj časa ter počakamo, da se srčni utrip, frekvenca dihanja in krvni obtok spet normalizirajo. Šele nato stopimo v savno!









Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar