četrtek, 3. december 2015

ODLIČNO KOSILO - marelični cmoki

Tako, juho in glavno jed smo skuhali in pojedli v prejšnjih objavah, danes pa si bomo privoščili še sladico. Ker je celoten jedilnik sestavljen pretežno iz preprostih domačih jedi, sem za sladico izbrala doma narejene marelične cmoke. Pri cmokih obstaja več različic testa, od krompirjevega do skutinega, sama pa se najraje poslužujem kuhanega testa, saj se mi zdi, da je najhitreje gotovo.

MARELIČNI CMOKI

Sestavine za 12 cmokov:
  • marelice
  • 300 g moke
  • 1/2 l mleka
  • žlička soli
  • 7 dag masla
  • 3 jajce
  • maslo
  • drobtine

Mleko solim, dodam maslo in zavrem. Med mešanjem počasi dodam moko in gosto zmes še 5 minut kuham na rahlem ognju, pri čemer brez prestanka mešam, da se ne sprime. Odstavim in ko se kuhana moka nekoliko ohladi dodam jajca, ter z ročnim mešalnikom umešam gladko testo.

Marelice, ki sem jih spomladi vložila uporabim kar zmrznjene. Z mokrimi rokami oblikujem cmoke s tem da v vsakega zavijem po eno marelico. Cmoke kuham v vreli osoljeni vodi cca. 15 minut. Kuhane cmoke poberem s penavko in jih povaljam v praženih drobtinah, ter serviram ob kavici.

Priznam, da smo se kar fajn najedli. Sedaj pa kratek počitek, potem pa sledi še peka kruha, kjer bom uporabila tekočino, ki je ostala od kuhanja ajdovih žgancev. A o tem jutri.




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar