torek, 23. februar 2016

7 RAZLOGOV ZA 5 MINUT TEKA

Mnogi doživljajo tek kot aktivnost, za katero so potrebne določene fizične predispozicije, misleč pri tem, da bo tek prinašal koristi le, če redno tečemo po nekaj kilometrov. A tudi 5 minut teka dnevno lahko pozitivno vpliva na naše zdravje in kondicijo.

Pa poglejmo 7 razlogov za 5 minut teka dnevno:

1. Možgani nam bodo bolje delovali
Telovadba pospešuje bitje srca in pretok krvi, ki telo oskrbuje s kisikom, kar je posledica boljšega delovanja možganov. Pravijo, da krajše aerobne vaje, kot so tek, izboljšujejo možganske funkcije in kardiovaskularno zdravje. Pet minut teka vsaki dan, bo ugodno vplivalo na hipotalamus, ter zmanjšalo rizik nastanka Alzheimerjeve bolezni.

2. Bolje bomo razpoloženi
Vsakodnevni tek povečuje zadovoljstvo samega s seboj, saj vemo, da smo naredili nekaj zase, ter da smo dosegli neke vrste uspeh. Raziskave so pokazale, da tek povečuje proizvodnjo endokanabinoida - kemičnih substanc v možganih povezanih z občutkom ugodja in užitka. Torej, če tečemo vsaki dan 5 minut, bomo bolje reagirali v stresnih situacijah in na življenje gledali nekoliko bolj pozitivno.

3. Bolje bomo spali
Pravijo, da kadar tečemo vsako jutro, zelo izboljšamo kvaliteto spanca. Boljši spanec pa je povezan tudi z boljšim razpoloženjem in boljšo koncentracijo tekom dneva, hkrati pa smo čez dan manj utrujeni. No, tudi večerni tek izboljša spanec, saj pravijo, da temperatura telesa, ki je med aktivnostjo narasla spet pade in tako lažje utonemo v sen.

4. Znižali bomo krvni pritisk
Pravijo, da lahko tek povzroči povišanje krvnega pritiska, a "suma sumarum" deluje prav nasprotno - povzroči znižanje krvnega pritiska, holesterola in zmanjša nevarnost nastanka diabetesa. Podobni učinki, kot jih povzroča 5 minut teka dnevno, so vidni pri 15 minut hitre hoje.



5. Zmanjšali bomo nevarnost kardiovaskularnih bolezni
Pravijo, da če si privoščimo vsaki dan vsaj 5 minut teka, lahko zmanjšamo nevarnost nastanka kardiovaskularnih bolezni, ter celo za 45 % zmanjšamo umrljivost zaradi teh bolezni.

6. Podaljšamo si življenje za 3 leta
Osebe, ki so telesno aktivno v povprečju živijo 3 leta dlje od oseb, ki večji del dneva presedijo. Med aktivnosti lahko štejemo tudi 5 minut teka na dan.

7. Poskrbimo za lepšo in bolj gladko kožo
Glede na to, da se s tekom izboljša cirkulacija, to pomeni, da bo tudi koža izgledala lepša in bolj zdrava, ker bo bolje prekrvavljena. Prav tako se izboljša tonus telesa, koža izgleda bolj gladka in mlajša.




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar