petek, 19. februar 2016

PECIMO DOMAČI KRUH

Dandanes, ko je na trgu že toooliko "umetne" hrane se mi zdi peka kruha ena taka res pozitivna navada, ki ne zahteva nekih večjih veščin znanja, prav tako pa nam ne vzame dosti časa. 

Dober in okusen vsakdanji domači kruhek je res gotov za en, dva tri.

Pa specimo tokrat polnozrnatega z različnimi semeni.

POLNOZRNATI KRUH S SEMENI

Sestavine:
  • 300 g polnozrnate moke
  • 400 g gladke bele moke
  • 1 žlička soli
  • malo olivnega olja
  • pest različnih semen
  • vrečka suhega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • cca. 3 dcl vroče vode

Moko odtehtam v večjo posodo, vanjo naredim jamico, noter sujem kvas, ga posujem s sladkorjem in jamico do vrha zalijem z vročo vodo.

Ko kvasec kipne, dodam olje, sol, semena in vodo, ter zmiksam gladko testo, ki ga prekrijem s krpo in pustim vzhajati najmanj eno uro.

Nato testo ponovno pregnetem in oblikujem v glebec. Le tega pložim v namaščen pravokotni pekač in ga ponovno pustim, da vzhaja. Medtem vklopim pečico na 250 stopinj in počakam, da se temeljito segreje. 

V segreto pečico postavim pekač in pečem kruh 15 minut na 250-tih stopinjah, nato pa naslednjih cca. 30 minut na 200 stopinjah.

Pečen kruh zvrnem iz pekača in ga odložim na kuhinjski rešetki, da se ohladi.







Print Friendly and PDF

1 komentar: