četrtek, 7. julij 2016

PRETIRAVAM?

A sem vas že kaj okužila s peko domačega kruha? Ne? Pa poskusimo tokrat speči okusne domače žemljice. Peka kruha sploh ni noben bavbav. Priprava ni zahtevna in tudi čas ni neka oteževalna okoliščina.

Tokrat se bomo mastili z okusnimi mešanimi rženimi žemljicami- Recepti se vam sigurno že sanjajo, ker so si podobni kot jajce jajcu, a ponovimo:

RŽENE MEŠANE ŽEMLJICE

Sestavine:
  • 300 g bele gladke moke
  • 400 g ržene moke
  • vrečka suhega kvasa
  • žlička soli
  • žlička sladkorja
  • malo olja
  • cca. 3 dcl vroče vode


Moko natehtam v večjo skedo, na sredini naredim jamico in vanjo vsujem kvas. Potrosim ga z žličko sladkorja in jamico do vrha zalijem z vročo vodo. Počakam cca. 10 minut, da kvas naraste in se prične peniti, nato dodam sol olje in počasi preostalo vodo, ter pričnem z gnetenjem. Ročno. Testo gnetem cca. 10 minut, nato ga razdelim na 10 približno enakih delov in oblikujem žemljice. Zložim jih na pekač obložen s peki papirjem ali silikonsko podlogo, jih pokrijem s kuhinjsko krpo in počakam, da narastejo. 

Med tem časom vklopim pečico na 200 stopinj in ko je fajn segreta vanjo postavim pekač z žemljicami. Vsako žemljico pred peko še po dolgem zarežem, da ne poči.

Žemljice prečem cca. 40 minut pri 200 stopinjah. Pečene žemljice zložim na kuhinjsko rešetko in počakam, da se ohladijo.

Poskusite, ne bo vam žal!





Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Mmmmmm,namazane z domačo marelično marmelado:)Nikoli odveč recepti.

    OdgovoriIzbriši