Pri nas v kuhinji praktično nič ne zavržemo. Tako smo oni dan jedli okusno obaro z ajdovimi žganci, pa je ostalo dobre 4 dcl vode od žgancev, ki sem jo koristno uporabila za peko okusnega domačega rženega kruha. Lanena semena so bila tokrat le za dekoracijo.
RŽENI KRUH Z LANENIMI SEMENI
Sestavine:
- 250 g bele moke
- 350 g ržene moke
- vrečka suhega kvasa
- žlička sladkorja
- žlička soli
- olje
- cca. 3 dcl vroče vode, ki je ostala od kuhanja ajdovih žgancev
- lanena semena po želji
Moko sem natehtala v skledo, vanjo naredila jamico in noter vsula kvas. Potresla sem ga s sladkorjem, jamico do vrha zalila z vročo vodo, ter počakala, da je kvas kipnil. Nato sem dodala sol, olje in ajdovo vodo, ter zmesila gladko in kompaktno testo. Prekrila sem ga s kuhinjsko krpo in počakala, da je naraslo. Nato sem ga ponovno premesila, oblikovala hlebec, ga močno povaljala v lanenih semenih in ga položila na pekač obložen s peki papirjem.
Vklopila sem pečico na 250 stopinj in ko se je segrela, sem vanjo postavila pekač s hlebcem, ki sem ga prečno nekaj krat zarezala.
Kruh sem pekla 15 minut na 250-tih stopinjah, nato pa še cca. 30 minut na 200 stopinjah.
Mmmm, je mamljiv tale vroč kruhec!
Ni komentarjev:
Objavite komentar