četrtek, 28. september 2017

RABARBARA ZADNJIČ

So bili časi, ko nisem natančno vedela kaj bi si z rabarbaro na vrtu pravzaprav počela, a z leti se marsikaj spremeni in tudi tale čudna navada je izpuhtela in zadnja leta iz rabarbare nastajajo odlične sladice.
Letos nas je resnično bogato nagradila s svojimi užitnimi zelenimi peclji. Tokrat sem jo porezala zadnjič letos, preden ji privoščim zimsko spanje.

Nastala je tale odlična pita, ki je letos že, mislim da, četrtič kar izginila v naših želodčkih.


OSVEŽILNA RABARBARINA PITA

Sestavine:
Testo:

  • 2 jajci
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 100 g stopljenega masla
  • 1 žlica limoninega soka
  • naribana lupinica limone
  • 7 žlic moke
  • 1/2 pecilnega praška
  • ščep soli


Nadev:

  • 300 g na koščke narezane rabarbare
  • 1 žlica meda


Preliv:

  • 50 ml kisle smetane
  • 50 ml navadnega jogurta
  • cca. 500 g skute
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 jajce
  • 1/2 žlice škroba vaniljevega pudinga



Najprej pripravim testo Jajci in sladkor penasto zmešam in dodam stopljeno, vendar ohlajeno maslo in mešam, da dobim enotno zmes. Nato dodam limonin sok, naribano limonino lupinico in ščep soli. Na koncu primešam moko s pecilnim praškom. Testo naj bo bolj gosto. Pekač premažem z maslom in nanj enakomerno razporedim maso za testo. Testo dam peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija.

Rabarbaro očistim. Če so stebla že debelejša in olesenela, jih s pomočjo noža olupim in zrežem na 1 cm debele koščke.

Za preliv v posodi gladko zmešam jajce, sladkor, vaniljev sladkor, škrob vaniljevega pudinga, skuto, jogurt in kislo smetano.

Po 10-ih minutah pečenja testa, vzamem pekač iz pečice in po vrhu testa enakomerno porazdelim koščke rabarbare zmešane z medom. Nato jo prelijem še s prelivom in pečem še 30 minut. Pečeno pito pokrijem s folijo in počakam, da se nekoliko ohladi, nato jo narežem na trikotnike in posrežem.

Odlična je, znova in znova! Tako osvežilna in malo kiselkasta.





Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Hvala za super recept! Za kakšno velikost pekača so te sestavine?
    Lp Maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaaaa, recept je res odličen. Pekač pa ima premera cca. 30 cm. Lep vikend in dobro peko.

      Izbriši