četrtek, 15. oktober 2009

KALČKI ZA ZDRAVO ŽIVLJENJE

Ker je naša prehrana v zadnjih letih izredno hitra in si mnogi ne vzamejo dovolj časa za pripravo hranilno polnovrednih obrokov so kalčki priročno dopolnilo k prehrani, saj so privlačni na pogled in zrastejo kar na domačem pultu.

Kalčki imajo visoko hranilno vrednost in so vsestransko uporabni za solate, namaze, dušene jedi, priloge, narastke in omlete. Popestrijo jedilnik in pozitivno vplivajo na zdravje in počutje, njihovo uporabo pa utemeljujejo tudi praktični razlogi. Pozimi, ko so v trgovinah na voljo le vrtnine in zelenjava nasičene s pesticidi, so kalčki poceni nadomestilo, predvsem pa so nam na voljo kadar želimo.

VITAMINI

kalčki vsebujejo veliko vitaminov A in C, ki sta antioksidanta, ter vitamine iz skupine B. Pol kozarca večine vrst kalčkov vsebuje več vitamina C kot šest kozarcev pomarančnega soka.


BELJAKOVINE

v sojinih kalčkih je 28% beljakovin (v mesu 13%, v jajcih 11%).

MINERALI
težko sprejemjive oblike mineralov med kaljenjem preidejo v lažje sprejemljive. Kalčki kapusnic imajo 10x več kalcija kot krompir.

OSTALE ZDRAVILNE SNOVI
kalčki lucerne, detelje in brokolija vsebujejo kanavanin, ki povečuje odpornost proti nekaterim oblikam raka, ter estrogene, ki spodbujajo rast in gostoto kosti ter zavirajo osteoporozo. Kalčki brokolija vsebujejo glukosinolate in isotiocianate, ki spodbujajo produkcijo različnih encimov v organizmu. Kalčki lucerne so vir saponinov, ki odstranjujejo škodljivi holesterol in nasičene maščobne kisline ter spodbujajo imunski sistem organizma.


Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar