torek, 27. oktober 2009

DOMAČI SKUTINI NJOKI Z GOBOVO OMAKO

Kaj skuhati za večerjo? Vsaki dan. Da bo dobro, da ne bo enako kot včeraj, da bodo vsi zadovoljni, da ni kateri isto jedel že v šoli, službi ali pri babici, da ...

Po kratkem listanju po zbranih receptih, kuharskih knjigah in svoji glavi se spomnim, da je približno tri tedne nazaj Matija organiziral kostanjev piknik, na katerega je povabil svoje sošolke in sošolce.


Vendar, glej ga zlomka. Problem so postali kostanji.

"Kje naj dobim konstanje?" so ga spraševali sošolci.
"Ja, le kje? V gozdu menda." jim je odgovarjal. Pa so se čudili.
"Kaj? V gozd naj jih gremo nabrati? Kako le?"

Kakšna čudna mladina. Včasih je bilo samoumevno, da si na kostanjev piknik zraven prinesel tudi konstanje - seveda nabrane v bližnjem gozdu. Danes niti tega več ne znajo.

No, pa sva šla. Nabrat kostanje. In poglej, nabrala sva tudi jurčke in marele.
In tu je ideja za slastno večerjo z domačimi skutinimi njoki (z rukolo) s smetanovo omako iz jurčkov.

SKUTINI NJOKI
1/2 kg skute, 40 dag moke, 1-2 jajci, sol, na drobno narezana rukola

Vse sestavine zmešam in dam za pol ure v hladilnik. Nato oblikujem svaljke debele približno 2 cm, ki jih narežem na cca. 2 cm dolge kose - njoke.


JURČKI V SMETANOVI OMAKI
čebula, jurčki, sladka smetana, voda in vino za zalivanje, moka za zgostit, sol, poper, peteršilj, česen

Čebulo prepražim na olivnem olju, dodam jurčke in česen, ter vse skupaj malo podušim. Za tem dodam še žličko moke, malo premešam in zalijem z vodo in vinom. Začinim, skuham in tik pred koncem dodam še smetano.


Jurčki, ne samo da so okusni, temveč so tudi zelo zdravi, saj vseujejo veliko selena in vitamina B3. Jurčki so hrana z največ selena. Selen učinkovito razstruplja telo, hkrati pa lajša težave pri srčno - žilnih boleznih in zmanjšuje možnost srčnega infarkta. Jurčki vsebujejo tudi veliko vitamina B3, ki pomirja in hkrati varuje pred srčnim infarktom.
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar