sreda, 21. oktober 2009

ORANŽNA BUČA

Oni dan sem domov prinesla bučo, veliko okroglo in oranžno. Odložili smo jo v jedilnici, kjer je pričarala jesensko vzdušje, s svojo prelepo barvo - oranžno.

Oranžna hrana - učinkuje krepčilno, ker veča telesno in umsko energijo. Oranžna zelenjava je tako kot oranžno sadje odlična za prebavo. Spodbuja delovanje jeter in ledvic, pospešuje presnovo maščob, kar pomeni da razmaščuje kri in preprečuje bolezni srca in ožilja. Zaradi karotenoidov, ki jim dajejo značilno oranžno barvo ta hrana krepi odpornost sluznic dihal zaradi česar je še posebej primerna za pozno jesenski in zimski čas. Karotenoidi delujejo tudi kot antioksidatni s čimer ugodno vplivajo na imunski sistem organizma.
Ne nazadnje oranžna barva deluje antidepresivno, kar pomeni, da oranžna hrana preganja sivo oz. turobno razpoloženje, krepi samozavest in vrača veselje do življenja.

Tako se je tudi nam prilegel slastni oranžni bučni obrok. Del buče smo pospravili kot glavno jed v okusni mesni omaki, drugi del pa kot sladico v bučno jabolčni piti.

SVINJSKI ZRAZKI Z BUČO

olivno olje, svinjski zrezki ali rebrca, buča, 1 čebula, 2 stroka česna, rdeča mleta paprika, sol, poper, timijan, voda za zalivanje, vino, sladka smetana

Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo meso in na kocke narezano bučo. Vse skupaj dobro prepražimo, dodamo malo moke in zalijemo z vodo in vinom. Dodamo česen, sol in ostale začimbe. Pokrito dušimo in na koncu dodamo kislo smetano, ter postrežemo.

BUČNO JABOLČNA PITA

za testo: 35 dag moke, 1/2 pecilnega praška, 12 dag sladkorja v prahu, vanili sladkor, 15 dag masla, 2 rumenjaka, 3-4 žlice kisle smetane ali mleka

za nadev: buča in jabolka, pražene drobtine, malo ruma

Iz naštetih sestavin zmesimo testo, ter z njim obložimo pekač (en del pustimo za mrežo). Na testo razgrnemo bučno jabolčni nadev, ter po vrhu naložimo mrežo iz preostanka testa.
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar