četrtek, 29. oktober 2009

JESEN V SKODELICI ČAJA

Jesen je. Narava se je odela v prečudovite barve tega letnega časa. Rjava, rdeča, rumena, vijolična, zelena. Prava paša za oči in na stotine odtenkov čudovitih barv, ki se spreminjajo iz dneva v dan.

Postojte in se ozrite naokrog. Izkoristite kratke trenutke za sprehod v naravo, za tek po gozdu, za občudovanje dreves, za ...

domači čiliji

japonski javor, na domačem dvorišču

jerebika v bližnjem parku
JEREBIKA

Jerebika je dolgo uživala sloves drevesa, ki ščiti pred čaranjem. Njeno ime je povezano z runo - pisni znak čaranja, ki pomeni čarovnika. Na severu Velike Britanije so v stajah pri živini pritrdili križe iz jerebike, da bi zavarovali živali pred poškodbami, kmetje pa so gonili svoje koze skozi obroče, ki so bili obloženi z vejami iz jerebike. Spomladi so z njimi ovili tudi vrata hiš, nadeli pa so si jih tudi ljudje, da bi jih jerebika ščitila pred negativnim čaranjem - hudičevim očesom.

Zreli plodovi jerebike so bogati z vitaminom C in provitaminom A ter kot takšni izvrstno naravno pomagalo proti prehladom, trdovratnemu kašlju, majavim zobem,... Presnih plodov ni priporičljivo užitati, lahko pa iz njih skuhamo okusni sadni čaj, ali jih predelamo v marmelado, močnik, žganje. Ponekod pa plodove tudi kandirajo.

Koralno rdeče jagodaste plodove jerebike, bogate tudi s pektinom, čreslovino, organskimi kislinami in grančino nabiramo potem, ko jih je že omehčala slana. Posušene plodove pozimi koristno uporabimo za vitaminske napitke. Iz njih pripravimo okusen čaj v obliki poparka, ki blaži prehlad in drisko, utrdi zobe in blaži revmatizem. Če mu dodamo še šipek bo pospešil tvorbo žolča.
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar