Bogati z vitamini in z malo kalorijami so kalčki pogosta sestavina zdrave prehrane. So tudi odlična zimska zelenjava in vir vitaminov v mrzlih mesecih. Izredno primerni so tudi kot dotatek k različnim salatam.
Kalčki zelenega mungo fižola imajo hrustljav in svež okus. Bogati so z beljakovinami in škrobom. Ne vsebujejo olja. Med kaljenjem se zelo poveča vsebnost vitaminov: riboflavina je 5 x več, niacina pa desetkrat. Bogati so tudi z vitamini E, A in C, ter železom, kalcijem, kalijem, magnezijem in fosforjem. Regulirajo holesterol, razkužujejo kri in jetra.
Priprava:
Pred uporabo seme operemo.
Namakanje - 12 ur.
Spiranje - dva do trikrat na dan.
Primerna kalilna temperature - višja kot sobna.
Čas kaljenja - 4 - 6 dni.
Posebnost:
Kalčki so enostavni za vzgojo. Potrebujejo veliko vode. Uporabljamo jih lahko kot zelenjavo v narastkih, riževih, ješprenovih in prosenih jedeh. Za omake ali nadev k testeninam, v jajčnih jedeh, na zelenjavnem pecivu, picah,...
FIŽOLOVA SOLATA S KALČKIstročji fižol, kalčki zelenega fižola, čebula, slani sir - po želji, bučno olje, sol, poper, kis
Stročji fižol operemo, mu odstranimo rasne vršičke, ter ga narežemo na pol ali na tretino. Vsipamo ga v slano, vrelo vodo, ter 4-5 min. kuhamo. Dodamo kalčke, na kocke narezan slani sir in čebulo narezano na rezine. Začinimo, ter postavimo za nekaj časa v hladilnik.
Hladna solata se prav prileže zvečer, po kakšni aktivnosti.
Mmmmmm njami! Kako dobro pa to zgleda....
OdgovoriIzbrišiAli je potrebno kalčke pred uporabo blanširati glede na to ,da so stročnica?
OdgovoriIzbrišiJaz uporabim kar surove.
OdgovoriIzbriši