sreda, 25. november 2009

NAVADNI JABOLČNI ŠTRUDL

Vsem poznana, enostavna in v tem letnem času izredno priljubljena sladica. Njen vonj se omamno razširja iz marskikaterega kuhinjskega kotička.
Vendar, glej ga zlomka, včasih se mi zdi, da ima ta sladica dva imena, dva obraza in en okus.

Pa poglejmo:
Preživomo običajen dan in med vsemi opravili spečemo tudi jabolčni štrudl ter ga postavimo na mizo, kjer je na razpolago vsem družinskim članom. Nič posebnega, bi rekel marsikdo. Pač smo pojedli kos jabolčnega štrudla. Kaj pa je to takega? Kupiš vlečeno testo, naribaš jabolka, vse skupaj zaviješ in daš pečt. Brezvezna sladica.

Kaj pa če pogledamo s tega kota:
Zaželiš si kos domače sladice, zamesiš testo, naribaš domača jabolka in z veseljem ugotoviš, da si si po obilnem kosilu privoščil še slastno rezino domačega jabolčnega zavitka.

V tem primeru se čuje popolnoma drugače. Tako veličastno. Domači jabolčni zavitek - mmmmm. Vzameš moko iz mlina, jo preseješ in iz nje narediš rahlo vlečeno testo, ki ga previdno razvaljaš oz. razvlečeš. Jabolka opereš in naribaš, ter jih zmešaš s sladkorjem in cimetom. Razprostreš jih po razvlečenem testu in zaviješ. Prevido položiš v pekač in daš pečt. Ko je sladica pečena jo posipaš s sladkorjem in postrežeš.

V bistvu je vseeno ali je navaden ali veličasten, v vsakem primeru je dober, predvsem pa domač:


JABOLČNI ŠTRUDL
za testo: 40 dag mehke moke, 1 žlica soli, 1 jajca, 1 žlica olja

za nadev: jabolka, rozine - po želji, cimet, rum - prav tako po želji (sama ga ne dam), sladkor

Moko dam v skledo, naredim jamico ter dam vanjo sol, jajco in olje. Počasi prilivam vodo in zamešavam testo, ki ga dobro pregneem. Bolje ko je testo pregneteno, boljše se vleče. Hlebček testa položim na pomokano desko in ga namažem z oljem, da se ne naredi kožica. Pokrijem in pustim da počiva vsaj pol ure. Med tem naribam jabolka, dodam sladkor in cimet, ter po želji rozine in rum. Spočito testo razdelim na štiri enakomerne dele, razvaljam, potresem z nadevom, zvijem in položim v namaščen ali pa z peki papirjem obložen pekač. Pečem cca. 1 uro pri 180 - 200 st. C.

Poskusite. Enostavna in dobra sladica.

In zdrava. Saj: jabolka znižujejo holesteol, krepijo srce in ožilje, varujejo pred rakom, odvajajo vodo iz telesa, poživljajo presnovo,...

"Jabolko na dan prežene zdravnika vstran."





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar