Kalčki so semena, ki pričnejo ob prisotnosti svetlobe, vode in primerne toplote razvijati svoje korenine in liste. Tako nastane proces, ki potrebuje veliko energije in pri katerem vsebuje posamezno seme visoko koncentracijo vitaminov in mineralov.
VZGOJA V KOZARCIH
Za večja in manj zahtevna semena: soja, leča, zeleni mingo fižol, sončnica, lucerna.
Potrebujemo steklen kozarec velikosti cca. 1.0 l s plastičnim pokrivčkom, ki ga preluknjamo.
V kozarec damo za prst do dva debelo plast opranega semena, ga zalijemo z vodo in pokrijemo. Naslednje jutro vodo odlijemo in seme 1-2x speremo. Po zadnjem spiranju kozarec obrnemo navzdol, da voda odteče. Nato ga položimo v vodoraven položaj, v prostor s sobno temperaturo. Na začetku v temnejši prostor, ko seme vzkali pa kalčki potrebujejo svetlobo. Seme spiramo vsak dan dvakrat (zjutraj in zvečer), manjša kot je naprimer lucerna pa trikrat. Za spiranje uporabimo vodo iz pipe, ki naj ima sobno temperaturo. Kalčke uživamo po dveh do petih dneh, odvisno od vrste semena. Po zadnjem spiranju naj bo kozarec čim dlje obrnjen navzdol, da odteče vsa voda.
UPORABA KALILNIKA
Uporaba kalilnika je primerna za lucerno, redkev, lečo, sladki komarček, rdeče zelje, čebulo, sončnico, zeleni mungo fižol,...
Oprano seme čez noč namočimo, nato ga nasujemo v pladnje kalilnika (okoli 15 g na pladenj). Pladnje položimo drug na drugega. Dvakrat na dan kalilnik z vrha zalijemo z vodo. Pladji so narejeni tako, da so kalčki enakomerno navlaženi v vseh pladnjih. Kalilnik postavimo v temen prostor na sobno temperaturo, po cca. dveh dneh pa ga postavimo na svetlo. Kalčke uživamo po -12 dneh, odvisno od vrste semena. Pred uživanjem jih operemo.
KALJENJE V SKODELAH
Potrebujemo plitvo skledo, krožnik, sito in folijo, ki zadržuje vlago. Takšen način nakaljevanja uporabimo za semena, ki izločajo sluz: kreša, gorčica.
KALČKOVA PREGLEDNICA
Ajda | 3 dni | Brez okusa |
Brokoli | 5-7 dni | Deluje proti raku |
Čebula | 8-10 dni | Aromatični in hranljivi, ker vsebujejo veliko aminokislon |
Gorčica | 5-7 dni | Rahlo pekoči, vsebujejo tudi veliko beljakovin in olj. |
Grah | 3-4 dni | Bogati z beljakovinami. |
Kitajski drobnjak | 10-14 dni | Rahel okus po česnu. |
Leča | 2-4 dni | Sladkast okus po orehih, vsebujejo tudi veliko beljakovin. |
Lucerna (ALFALFA) | 4-6 dni | Zelo okusni. |
Pšenica | 2-4 dni | Sladkastega okusa, vsebujejo raznolike hranljive snovi. |
Rdeča pesa | 6-8 dni | Rahlo vijolične barve in prijetnega okusa. |
Rdeče zelje | 4-5 dni | Zelo dekorativni. |
Redkev | 5-7 dni | Rahlo pekoči, vsebujejo tudi eterična olja. |
Sabljasti triplat (grško seno) | 2-3 dni | Pikantni, vsebujejo sluzave snovi, beljakovine in eterična olja. |
Sladki komarček | 8-10 dni | Imajo vonj in okus janeža. |
Soja | 3-4 dni | Vsebujejo veliko beljakovin, železo se spremeni v lažje prebavljive oblike. |
Sončnica | 3-8 dni | Okus po lešnikih. |
Vrtna kreša | 5-7 dni | Rahlo pekoči in aromatični. |
Zeleni mungo fižol | 4-6 dni | Bogati so z beljakovinami in škrobom. |
Daj naloži še kakšno sliko svojega vrtnarjenja na pultu :)
OdgovoriIzbrišiMe prav zanima, katere kalčke najbolj obožujete.
Pozdrav!
Alo, moja kalčkova kariera je šele na začetku. Bom pa definitivno vse sprobala, pofotkala in objavla (mi še ne gre vse tako "turbo" od rok - hec). Lep dan.
OdgovoriIzbrišiTi lahko kaj pomagam!?
OdgovoriIzbrišiTakoj ko bom naletela na težave, bom se obširno izpovedala in z veseljem vsrkala vse nasvete. Za pomoč pa se že v naprej zahvaljujem.
OdgovoriIzbrišiSamo zares pazi, da ti ne splesnivijo. Ker se lahko kar fajn zastrupiš tudi s kalčki...
OdgovoriIzbrišiMeni najljubši so alfa alfa in kreša. Najbolj grozni so sojini (kot eni veliki črvi mi zgledajo)...
Pozdravljeni!
OdgovoriIzbrišiTudi jaz sem začela nakaljevat kalčke,vendar pa sem naletela na dve težavi. Prva je ta, da se mi je na koncu kalčkov ajde in sedaj še pri redkvi se dogaja enako,je kalček dobil dva do tri milimetre nekih dlačic.Ali je to plesen ali kaj drugega? Druga stvar pa je vrtna kreša: nikakor mi je ne uspe nakalit; prvo rundo sem dala v kalilnik,pa sem potem odkrila,da je to napaka,sedaj jih imam pa v kozarcu. Bomo videli.