sreda, 4. november 2009

VELIK KOZAREC KISLIH KUMARIC IN KAVA

Kadar se vam zgodi, da izgubljate kontrolo nad lastnim življenjem, kadar vam je dan s 24 urami prekratek, pomislite na velik kozarec kislih kumaric... in ne pozabite na kavo!!

Profesor je stal pred svojimi študenti pred začetkom predavanja filozofije, za seboj je imel nekaj predmetov in čakal.

Ko se je predavanje začelo je brez besed pred sebe dvignil velik prazen kozarec v katerem so bile prej kisle kumarice, ga položil na kateder in napolnil z žogicami za tenis.

Potem je vprašal študente ali je kozarec poln. Strinjali so se, da je.

Za tem je profesor vzel škatlo polno kamenčkov in jih sipal v kozarec, ki ga je rahlo pretresel. Kamenčki so se otkotrljali v prazen prostor med žogicami.

Tedaj je spet vprašal študente ali je kozarec poln. Spet so se strinjali.

Naslednja škatla, ki jo je profesor vzel, je bila polna peska. Ko ga je sipal v kozarec je pesek zapolnil še vse preostale prazne kotičke med žogicami in kamenčki.

Še enkrat je vprašal študente ali je kozarec poln. Skrušeno so odgovorili, da je.

Tedaj je profesor izpod katedra vzelo dve polni skodelici kave in ju zlival v kozarec. Kava je natopila pesek. Študenti so se smejali.

Sedaj je rekel profesor med tem ko je smeh pojenjal, "želim da razumete, da ta kozarec predstavlja vaše življenje:

* Žogice za tenis so pomembne stvari v vašem življenju: vaša družina, otroci, vaše zdravje, vaša vera in stvari, ki se jim predajate. To so tiste stvari s katerimi bi vaše življenje bilo še zmeraj izpolnjeno - tudi če bi vse drugo izginilo!

* Kamenčki predstavljajo druge stvari, ki so za vas pomembne: vaša služba, vaša hiša, avto,...

* Pesek pa predstavlja ostale stvari. Tiste male stvari. Če napolnite ves kozarec s peskom v njem ni več mesta za žogice za tenis in za kamenčke.

Enako je v vašem življenju. Če porabite ves svoj čas in energijo za male stvari, nikoli ne boste imeli mesta in časa za pomembne stvari.

Skrbite za stvari, ki so ključne za vašo srečo! Igrajte se s svojimi otroci. Najdite čas in pojdite k zdravniku. Peljite partnerja na večerjo. Obnašajte se, kot da imate ponovno 18 let. Naučite se uživati.

Za očistiti stanovanje in za popravilo stvari bo vedno dovolj časa. Najprej poskrbite za žogice za tenis - stvari, ki so za vas resnično pomembne. Ugotovite svoje prioritete. Vse ostalo je pesek."

Tedaj je ena od študentk dvignila roko in vprašala: "In kaj predstavlja kava?"

Profesor se je nasmejal. "Všeč mi je, da ste to vprašali."

Kavo vlivam zato, da bi vam pokazal, da brez obzira koliko mislite, da je vaše življenje polno, je v njem vedno prostor za skodelico kave s prijateljem."



Zgodbico, ki kroži po elektronski pošti, podelite tudi s svojimi prijatelji.
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar