nedelja, 22. november 2009

ROŽE V ŽGANJU - DOMAČI JEGERMAJSTER

Jesen je čas, ko se z nabiranjem raznih plodov zaključi tudi projekt "jeger", ki ga pričnemo spomladi z nabiranjem cvetov, plodov in listov. Preko 30 jih je potrebno zbrati. Kar pomeni, da je za pripravo tega domačega zvarka potrebno kar nekah potrpežljivosti, vestnosti in znanja o rastlinah. Potrebno je vedeti vsaj to, kateri mesec utrgati katero rastlino... in tukaj mi vklučimo našo babo Vido, ki vse te rožice z veseljem tudi nabere.

V literaturi na spletu se najde mnogo različnih receptov za izdelavo tega domačega zvarka. Mi uporabljamo tega:

V čist večji kozarec za vlaganje vlijemo 1,5 litra žganja in dodamo pol kilograma sladkorja (nekater ga dajo več, nekateri manj, nekateri pa celo nič). Postopoma med letom dodajamo cvetove, liste in plodove, ki jih naberemo v naravi. Za to količino zadošča 10 do 15 cvetov vsake rože in pest plodov. Vmes naj bo kozarec pokrit. Ko smo dodali vse sestavine, vsebino kozarca precedimo in natočimo v steklenice.

Njegovo poslanstvo je, da pomaga pri želodčnih težavah in prehladu, lahko pa ga postrezemo tudi kot aperitiv.

* vijolice - dišeče, cvet
* trobentice - cveti in listi
* marjetice
* lapuh - cveti in listi
* kumina - zrnje
* janež
* kamilice
* majaron
* listi gozdnih jagod
* brinje - zelene jagode
* lipov cvet
* dolgi suličasti trpotec
* njivska preslica
* tavžentroža - cvet
* pelin
* robidovi listi
* melisa
* listi borovnic pred zorenjem
* kostanjev cvet
* bela detelja
* akacija - cvet
* arnika
* brinove jagode
* smrekovi vršički
* bezgov cvet
* rman - cvet
* šentjanževka - cvet
* zeleni orehi - drobno zrezani
* rožmin - vejice
* žajbelj - listi
* srčna moč - korenika
* ajbiž - listi
* poprova meta
* materina dušica - cveti in listi
* vinska rutica
* janež - zeleni
* lakota
* dobra misel

Najverjetneje vseh rastlin ne bomo uspeli nabrati. Pa nič hudega. Po želji lahko katero tudi izpustimo, ali pa kakšno tudi dodamo. Važno je, da uživamo ob nabiranju, saj se bo le tako dobra volja prenesla na zdravilni zvarek, ki bo tako še bolj izrazil svojo zdravilno moč.

Kozarec postavimo na okensko polico, ki ni izpostavljena direktnemu soncu. Najbolje je, da stoji v senci ali polsenci. Pazimo, da je kozarec vedno pokrit. Vsakič, ko dodajamo rožice, sestavine pomešamo. Za tem, ko dodamo zadnjo rastlino - septembra oz. oktobra, pustimo pripravek stati še kakšne tri tedne. Takrat ga precedimo in z njim napolnimo lepe steklenice.

UŽIVAMO GA PO ŽLIČKAH!!






Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Prosim ,če mi kdo pojasni v kakšni posodi ga lehko ali smem dati v steklo vem za večjo količino sprašujem, če je lahko v rostfraju kuplen pri logarju (je namenjen za med). Hvala ta nasvet Marija.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm, to pa res nebi vedela. Ampah takole razmišljam. Če imajo lahko vino v rostfrei sodih in doma imamo jabolčni sok vsako leto v rostfrei sodu, zakaj nebi mogel v takšnem sodu nastajati tudi jegermeister. Po mojem ne more biti nič narobe.

      Izbriši