sreda, 1. februar 2012

ŽIVLJENJE TEČE PO PLANU

Moje definitivno ne. Pravzaprav nisem človek planov, ker ...če me danes vprašate, kaj bom počela čez dva dni - nimam pojma. Včasih še za dve uri naprej ne vem kako se bosta iztekli. A če me vprašate kaj bom odtekla jutri, ali čez en teden ali čez mesec dni, vam lahko odgovorim natančno.
Ja, tako je. Tekaške urice že dobra dva tedna potekajo po točno začrtanem planu. Tokrat nekoliko prenovljenem. Zakaj? Ker se je potrebno v življenju nenehno učit in osvajati nova znanja, je tudi Sašo svoje možgane napolnil s kopico novih informacij. In če že nekaj novega znaš, je fajn če to tudi preizkusiš. Evo, in tukaj nastopi mati. Poskusni zajček. Saj ne more nič izgubiti, lahko le pridobi. Če ji plan ne bo ustrezal, pač ne bo odtekla v željenem času. Pa kaj!
Preden je plan nastal, sem dobila vprašanje: "Ali bi letos preizkusila malo drugačne treninge? Aja, drugačne? Kaj pa to pomeni zame? To pomeni malo več dooolgih aerobnih tekov." Ah, kar oddahnila sem se in seveda privolila: "Ja, ok, se strinjam." Ker ...če bi rekel, da to pomeni več kratkih, hitrih in intenzivnih tekov, bi se najverjetneje odločno uprla. Emšo številka se le pozna, saj si telo mnogo prej opomore po dolgem aerobnem teku, kakor po hitrem in kratkem. In v končni fazi - tek je le moj hobi. Z njim se ne preživljam, od njega ne živim in mi ne daje kruha. Jaz pa kruh tako rada pečem in ga še dolgo bom.

Skratka. Spomladanski tekaški plan imam. Izpolnjujem ga že dobra dva tedna in zaenkrat mi ustreza. Je drugačen kot so bili prejšnji, a sem prepričana, da je dober. Ne vem sicer ali bo končni rezultat boljši od prejšnjih, a pustimo se presenetiti. Razen redkih "polomij", so me dosedanji plani vsi pripeljali do zastavljenega cilja. Ko sem se pred leti odločila, da se udeležim teka na 10 km, sem le-tega želela odteči pod eno uro in sem ga. Ko sem se kmalu za tem opogumila in se prijavila na 21 km tek, sem le tega hotela odteči pod dvema urama. In sem ga. In ko sem se končno prijavila tudi na tekmo v maratonski razdalji, je bil edini pogoj, da dobim plan, ki mi bo omogočil maraton preteči krepko pod štirimi urami. Seveda sem tudi ta cilj izpolnila.

Zato - le pogumno naprej!

P.S.
Tudi takšni "veleumni" zapisi med drugim nastajajo med doooolgimi lahkotnimi teki.





Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Kakšna idila je na pripetih slikicah.... Hmmm....

    Mene v "kekaškem pogledu" nekoliko skrbijo prihajajoči dnevi. Danes, pri -4 st., sem še odtekla dokaj brez problemov, jutri imam (najverjetneje) dan počitka... kaj pa potem? Sledi namreč, če verjamemo napovedi, nekaj kar mrzlih dni, kjer se temperatura tudi čez dan ne bo povzpela nad -7 st. C. In ker tečem po službi, torej ko se dan že preveša v noč, je še kakšno stopinjo hladneje. Pri takih temperaturah pa še nisem tekla. Upam, da bo šlo! Sem pa danes prvič preskusila teči tako, da sem imela čez usta rutico - najprej me je motilo (se mi je zdelo, da ne dobim dovolj zraka), a sem se potem navadila...

    Vam pa želim uspešen tek po novem programu! Pa sproti malo napišite razdalje in tempo - mi je vedno zanimivo brati programe drugih (da se še sama kaj naučim!).

    OdgovoriIzbriši