sreda, 29. maj 2013

RECEPT ZA MAKSIMALNI NAPREDEK

V preteklih letih je bil razvit osnoven in hkrati tudi zelo preprost način za razvijanje moči. Trenerji, športni terapevti in vrhunski športniki se stranjajo, da je najučinkovitejši način za razvijanje moči in vzdržljivosti ta, da mišice najprej obremenimo, poem pa poskrbimo za primeren počitek. 

Počitek je v tormuli prav tako pomemben kot obremenitev. Mišice se po naporu obnovijo in okrepijo samo, če imajo zadovoljivo količino počitka. Problem večine tekačev in vzrok za številne poškodbe je, da ne upoštevajo drugega dela formule. Tekači obreemenjujejo svoje telo s treningom hitrosti, tekmami, dolgimi teki ali pa tedensko povečujejo razdaljo. Zaradi neprimerne količine počitka med napori se nato srečujejo s poškodbami.

Mišična vlakna opravljajo delo, za katerega so bila natrenirana nekoordinirano. Mišice pri razgradnji kisika in goriva niso več tako učinkovite, nastaja večja količina odpadnih snovi, predvsem mlečna kislina. Mitohondriji sicer skušajo proizvesti zadostno količino energije, vendar tega preprosto ne zmorejo. Krvno-žilni sistem je preobremenjen, celične stene so otekle in na določenih mestih poškodovane. Morda smo rahlo poškodovani, vendar poškodba ni tako velika, da bi nam povzročala resne težave.

Po 48 urah zmanjšane aktivnosti je večina teh težav ozdravljenih. Celične stene, arterije in vene se obnovijo in okrepijo. Mitohondriji so obnovljeni in sposobni proizvesti več energije. Kačilare pospešeno dovajajo hranilne snovi v celico, izločajo odpadne snovi. Večina tekačev potrebuje po napornem treningu najmanj dva dneva počitka ali adaptacije telesa. 

Skratka:
Posledice napornega treninga in učinka počitka so naslednji:

Mitohondri        -  otečen, pomanjkanje energije, izčrpan  - obnovljene enerijske zaloge
Celične stene    - poškodovane                                         -  ranice zaceljene
Odpadne snovi  -  nastaja mlečna kislina                            -  odpadne snovi se izločajo, 
                                                                                        celice so preskrbljene s 
                                                                                        hranilnimi snovmi








Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Zdravo Vanja,

    priznam, da sem v preteklosti počitek zanemarjal in imel 5 do 7 tekaških treningov na teden, pa me je to navsezadnje stalo poškodbe kolena (posledica: tri leta neteka!), ortopedi so obupali, dokler niso naredili artroskopije in ugotovili, da imam zdrave križne vezi, vendar malo ukleščeno ovojnico.. No, po postopnem okrevanju danes spet lahko tečem, vendar 5 km po asfaltu težje zmorem, po gozdni podlagi tudi več, mogoče do 10 km, tempo 5:30/km.
    Za moje pojme je to majhna kilometrina, vendar ne želim pretiravati in želim postopno pridobiti nazaj hitrost in vzdržljivost. Počitek je vsekakor del tega.

    Danes sem tekel s kolegom (tek za okrevanje po včerajšnjem kolesarjenju, ki se je potem hitro raztegnil do 65 % MSU), ki mi je razlagal, kako brez prave mere in načrta stopnjuje dolžino (iz 5 na 12 km), kupil si je "barefoot" športne copate (baje da ga malce bolijo meča, ampak da že bo), danes je tekel 8 km, jutri bo pa spet 10 km ... Vprašam ga, kaj pa počitek? ... Odgovor: "če ne grem vsak dan, potem ni nič .."

    Malo sem se zamislil, kako hitro lahko preideš z lahkotnega rekreacije v mučenje in pretiravanje in pri tem misliš, da delaš nekaj dobrega zase. Zdrava pamet je tudi pri teku zelo pomembna, disciplina še toliko bolj.

    Tek precej obremenjuje sklepe in tetive, zato bi ga morali dozirati počasi, zmerno.

    No ta kolega ni edini, ki je takšnega mnenja, ljudje očitno še niso slišal za periodizacijo. Včasih res ne vem, kaj bi ljudem odgovoril .. "pa ne pozabi na počitek", rečem. Odgovor pogosto isti: "Ja, ja ..."

    Poškodbe pa takoj za ovinkom, privoščim jih nobenemu.

    Lep pozdrav,
    Matej

    OdgovoriIzbriši
  2. Točno tako. In fajn je če znaš poslušati svoje telo.

    OdgovoriIzbriši