četrtek, 4. julij 2013

TEK - 10 STVARI ZARADI KATERIH SI NI VREDNO BELITI GLAVE

Ste zaposlena oseba. Najbrž imate dovolj snovi za premišljanje. Zato lahko teh deset skrbi za vedno izbrišete iz zavesti.

Danes nimam časa, da bi tekel
Že samo z 10 minutami neprekinjenega teka na dan lahko izboljšamo tako kondicijo kot počutje.

Med nastopom bom morda moral/a na malo potrebo
Mislite, da boste prvi? Kadar koli se zbere skupina dobro z vodo prepojenih živčnih ljudi, jih bo poklicala narava. Taka so dejstva. Bodite diskretni in vašega postanka ne bo opazil nihče.

Pred tekmo ne jem prave hrane
Če deluje, potem je hrana prava.

Narobe diham
Veliko tekačev je pepričanih, da je mogoče dihati prav in narobe, a to je bolj ali manj mitologija. Počnite, kar vam narekuje narava.

Tek me bo izčrpal za spolnost
Če je to res, potem tečete preveč. Zmeren tek, in toliko vešči že morate biti, da veste, kaj je zmerno, vas ohranja telesno dobro pripravljene, polne energije in sproščene, kar spolnemu življenju lahko samo koristi.

Videti sem počasen (ali počasna)”
Počasnejši od koga? Od večine prebivalstva, ki sploh ne vadi? Od tistih 95 odstotkov ljudi, ki ne morejo preteči kilometra, ne da bi se vmes ustavili? Če ste še tako počasni, še vedno sodite v samo smetano.

Preveč se potim
Ženske včasih znojenje skrbi bolj kot moške, ker menijo, da je obilno znojenje znamenje neženskosti. Pa ni. Kondicijsko dobro pripravljena ženska je privlačna in samozavestna. In če hočete biti taki, se morate znojiti.

Izpustil/a sem dva dneva teka, zato nisem v formi
Tudi če ne trenirate ves teden, si pripravljenosti ne morete pokvariti. Če se v tem času enkrat ali dvakrat pripravite do živahne alternativne dejavnosti (recimo kolesarite, plavate ali veslate), se zna zgoditi, da boste po tednu dni pripravljeni še bolje, kot ste bili prej.

Nisem pretekel razdalje, ki sem si jo zastavil
Včasih se pri teku preprosto ne počutimo dobro. Če ste na poti 10 minut in vam gre slabo, bodite toliko prožni in tek prekinite ali pa vsaj nekaj časa hodite.

Noč pred tekmo ne bom mogel/mogla zatisniti očesa
Morda res ne, a to dosežkom ne škoduje. Pomembno pa je, da dobro prespite predzadnjo noč pred tekmo. Ta namreč šteje.

Izključite možgane
En dan v tednu si vzemite za čim bolj preprost tek. Zjutraj vstanite, ko vam prija, popijte skodelico kave in se odpravite teč. Ne delajte si skrbi s časom, tempom ali razdaljo. Samo tecite.

Tecite dlje
Saj bi seveda radi. Radi bi pokurili več kalorij in posejali seme za morebitni maraton. Toda že po 30 – 40 minutah se počutite preutrujene. Kaj storiti? Po vsakih 9 minutah teka si privoščite minuto hoje. Če je še prehudo, z minuto hoje počivajte po vsaki četrti minuti teka. S temi kratkimi prekinitvami lahko tečete dvakrat dlje, in to skoraj takoj. Počutili se boste izvrstno, maratonsko seme pa bo vzklilo in pognalo korenine.

Poslušajte srce
Se bojite, da trenirate preveč? Zjutraj si, še preden vstanete iz postelje, eno minuto merite frekvenco srčnega utripa. Še prej si morate nekaj tednov zapored redno meriti jutranji utrip in ugotoviti normalnega. Če ugotovite, da je vaš jutranji srčni utrip nekaj dni zapored redno višji od običajnega, najbrž trenirate pretrdo (če ste seveda sicer popolnoma zdravi). Če je vaša srčna frekvenca za 8 utripov v minuti nad običajno, tisti dan počivajte ali trenirajte zelo lahkotno.

Tudi nastop je lahko preprost
Za nastop treniramo dolge mesece, zato tako velikega dela ne smemo vreči proč. Strategija, ki jo je mogoče uporabiti skoraj v vsakem nastopu, je: prvi dve tretjini razdalje tecite z glavo, zadnjo pa s srcem. Teči z glavo pomeni, da ne začnete prehitro, teči s srcem pa, da pokažete, kaj vam je ostalo za konec.

Dva para
Kupite si dva para enakih copat. Tako boste manj hodili v trgovino s tekaškimi copati.

Ne spreminjajte, če deluje
Težko je stopiti v trgovino s tekaško opremo in se upreti bleščečim izdelkom na njihovih policah. Toda najpreprostejše pravilo pri kupovanju copatov je, da se držite takih, ki jih že nosite – seveda, če izpolnjujejo vaša pričakovanja. Stare copate odnesite s seboj in kupite enake. Če jih ne izdelujejo več, prodajalca vprašajte, kateri od novih modelov jim je najbolj podoben.

Označite jih
Na nove copate si takoj napišite, kdaj jim bo potekel rok uporabe. To vam bo olajšalo težave pri ugotavljanju količine kilometrov, ki ste jih pretekli v njih, in napetost pri samoizpraševanju ali ni morda že prišel čas, da jih vržete v smeti. Ker naj bi copati trajali 650 do 800 km (odvisno od telesne višine, teže, hitrosti in načina teka), preprosto delite 650 ali 800 s povprečnim tedenskim številom kilometrov, pa boste dobili podatek, koliko tednov lahko tečete v njih.












Print Friendly and PDF

1 komentar: