petek, 18. oktober 2013

KUHAM Z VENDELINO - ZELJNE KRPICE

Zelje je poceni, obstojno in zdravo. In prav sedaj je pravi letni čas, da si privoščimo zelje.

Je bogato z minerali in vitamini. Vsebuje kalij, železo, žveplo, baker, natrij, magnezij, po vsebnosti vitamina C pa se lahko primerja z limono. Poleg tega vsebuje tudi vitamin B1, provitamin A, vitamin K, vlaknine, folno kislino, tiamin … Energetska vrednost: 100 g sladkega zelja ima okoli 25 kalorij, 100 g kislega zelja pa 22 kalorij.

Sveže belo zelje premore cel kup zdravilnih učinkov: preprečuje nastanek črevesnega raka, raka na prostati, lajša želodčne razjede, blagodejno deluje na žlezo ščitnico, izboljšuje možganske sposobnosti in koncentracijo, pomirja in zmanjšuje stres, pospešuje celično rast, krepi imunski sistem, pospešuje nastajanje krvi in celično dihanje, pozitivno deluje na spolnost, pomaga pri nespečnosti, pospešuje nastajanje barvil v laseh, pospešuje presnovo ogljikovih hidratov, krepi mišice (še posebej srčno), zmanjšuje raven holesterola v krvi, pozitivno učinkuje pri prehladnih in gripoznih obolenjih ter vnetju dlesni in ustne sluznice, lajša motnje črevesne flore, pomaga pri tegobah s protinom in osteoporozo ter pri boleznih zaradi pomanjkanja joda. Zelje tudi pospešuje presnavljanje estrogena pri ženskah, kar jih varuje pred vrstami raka, ki so povezani s hormoni, kot sta rak dojke in jajčnikov.

Zaradi velike vsebnosti vode in vlaknin daje zelje kljub manjšemu številu kalorij občutek sitosti, zato lahko pomaga pri hujšanju.

In kaj pravi Vendelina?

ZELJNE KRPICE
(v oklepaju so s poševnimi črkami navedene sestavine, ki sem jih zamenjala)

Sestavine:
Krpice:

  • 30 dag moke
  • 2 jajci
  • 1 žlička olja
  • voda
  • sol
  • (namesto doma narejenih krpic, sem uporabila 50 dag širokih rezancev)


Nadev:

  • 60 dag zelja
  • 6 dag olja (olivno olje)
  • 2 žlici sesekljane čebule (1 velika čebula)
  • sol
  • poper
  • (dodala sem 30 dag na kocke narezane svinjske ribice)
  • (dodala sem malo paradižnikove mezge - za barvo)

Krpice naredimo tako, da iz moke, jajc, olja in vode zamesimo testo za rezance. Gladko zameseno testo narežemo na hlebčke in jih zvaljamo malo debelejše kot za rezance. Osušeno testo narežemo na krpice in jih kuhamo 5 minut v večji količini osoljenega kropa. Ja, enkrat bom poizkusila, a tokrat žal nisem imela časa.

Nadev pripravimo tako, da na olju prepražimo čebulo, da postekleni in dodamo poparjeno in odcejeno zelje, solimo, popramo in dušimo do mehkega. 

Ampah, ker pri naših fantih velja rek, da dan brez mesa je kot dan brez sonca, je moralo noter pasti tudi malo pujsa. No, raje bi uporabila mleto govedino, a ker smo jo jedli že pred dvema dnevoma, sem tokrat kupila svinjsko ribico. Narezala sem jo na majhne kocke in dodala k čebuli. 







Meso in čebulo sem fajn prepražila, nato pa sem dodala kar sveže, narezano zelje, sol, poper in malo paradižnikove mezge ter vse sestavine dušila do mehkega.





Vendelina krpice zmeša z omako. Jaz sem pustila, da si je vsak nabasal poljubno količino testenin in poljubno količino nadeva. 





Print Friendly and PDF

26 komentarjev:

  1. Kar pogosto na jedilniku,saj je letos polno zeljnih glavic.Nisem pa še delala z mesom,bom probala.Izgledajo pa slastne!
    lp

    OdgovoriIzbriši
  2. To pa več niso krpice z zeljem, če se doda meso.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tole pa res niso več klasične krpice kakršne smo poznali kot otroci.Predlagam ti,da če že mora "pujsek noter" potem pa prepraži s čebulo na kocke narezano prekajeno slanino ali pa zaseko.Da ukus ampak bistvo jedi ostane.

    OdgovoriIzbriši
  4. href="https://istanbulolala.biz/">https://istanbulolala.biz/
    2RDU

    OdgovoriIzbriši