sreda, 2. oktober 2013

ANALIZA NAČINA TEKA

Zaradi naraščajočega števila ljudi, ki se navdušujejo za tek, narašča tudi število različnih tipov stopal ljudi. To pa povečuje število tistih, ki trpijo zaradi napačne anatomske oblike stopala.

Veliko športnikov je namreč začudenih, ko pri teku občutijo bolečine v kolenih, bolečo ahilovo peto ali celo bolečino v kolkih in hrbtu. Vzrok za to je pogosto v napačni obutvi.

Tekaški copati so zato razdeljeni v različne kategorije. To je smiselno, ker sama stopala, način gibanja stopala med tekom, teža in tudi teren ljudi močno razlikujejo med seboj. Tako na splošno razlikujemo med tekači, ki tečejo bolj po sprednjem delu, bolj po notranjem delu, izrazito po notranjem delu, po zunanjem delu stopal in tekači, ki enakomerno obremenjujejo stopala.

Vprašanje, ki si ga vsak zastavlja vsak tekač, je seveda: „Kateri tip tekača torej sem in kakšne tekaške copate potrebujem?“
Znanost je razvila različne metode, kako analizirati stopala oz. načine teka, katerih rezultati naj bi bili podlaga za določitev tipa stopala. Pri tem razlikujemo med statičnimi in dinamičnimi metodami.

Tri običajne metode za ugotavljanje sloga teka:

1. METODA S TEKALNO STEZO
Ta metoda je že preizkušena. Tekač oz. tekačica v tem primeru teče po tekalni stezi, praviloma bos ali s tekaškimi copati. Tek se posname s pomočjo kamere in potem analizira.
Prednosti tega sistema so na dlani. Je zelo nazoren in se je skozi leta tudi ohranil. Gre za dinamično analizo, ki pravzaprav analizira sam tek.
Problematičen pa postane ta postopek šele ob natančnejšemu opazovanju.
Veliko športnikov oz. športnic ima s tekom na tekalni stezi malo izkušenj, kar privede do jasnih razlik med analiziranim slogom teka (na tekalni stezi) in „normalnim“ slogom.
Poleg tega se pri teku po tekalni stezi pojavlja še nagnjenje k teku po sprednjem delu stopal, ki se pri teku z bosimi nogami le še poveča. Natančno analizo teka po petah je tako zaradi teh trenutnih sprememb zelo težko narediti. Naslednja pomembna točka je, da t. i. začetna sploščitev stopalnega loka traja zgolj 30-50 milisekund, v tem času pa lahko video naprava zabeleži samo 1-2 sliki. To pa je zagotovo premalo za določitev natančne sploščitve. Tudi opreme ne gre zanemarjati. Dobra tekalna steza ponuja dovolj tekalne površine, poleg tega mora absorbirati tresljaje oz. nihanja, ki nastajajo pri teku. Za vse to je nujna uporaba kamere, videorekorderja in (po potrebi) za analizo primeren software.

2. SKENIRANJE STOPAL / TOPLOTNA ANALIZA
Skeniranje stopal oz. toplotna analiza podplatov športnikov se izvaja s pomočjo optičnih čitalcev. S slike razberemo natančno dolžino, širino in tudi točke največjih obremenitev. Iz odtisa je razvidno, ali gre za „normalno stopalo“, „udrto stopalo“ ali „vbočeno stopalo“. Slika pokaže tudi “široko stopalo” oz. razprto stopalo. Na podlagi slik je mogoče ugotavljati način teka tekača.
Če je na primer na sliki prepoznati „udrto-široko stopalo“, lahko predvidevamo, da gre za tekača, ki izrazito obremenjuje notranji del stopala, zato mora biti tekaški copat opremljen s trdnejšim elementom v sredinskem delu.

3. ACHILEX
Achillex je interaktivni dinamični postopek analize teka. Z njim je poleg začetne sploščitve stopalnega loka mogoče izmeriti tudi obremenitve zaradi sunkov oz. udarcev. Te obremenitve se merijo s pomočjo manšete, pritrjene na golen. Meritev zelo koristi pri ugotavljanju, koliko s časom uporabe tekaškega copata upada zmogljivost blaženja sunkov in udarcev.
Začetna sploščitev stopalnega loka se meri s pomočjo druge manšete, pritrjene na petno kapico copata. Skozi celoten proces stopanja se zabeleži 400 podatkov na sekundo, s čimer lahko določimo obračanje stopala navzven oz. navznoter. Različni matematični postopki analizirajo skupen proces stopanja ter s pomočjo ekrana, vgrajenega v telovnik ali na računalniku, stranki prikažejo, kateri tekaški copat ji najbolj ustreza.
Najboljše pri tem sistemu je, da stranko z govornimi navodili vodijo skozi celotno analizo, prikažejo ji vse lastnosti stopanja, sistem pa ji omogoča neposredno primerjavo različnih modelov tekaških copat.







Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Gospa Anja,

    kje pa si lahko "izmerimo" način teka?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Včasih jih menda organizirajo v Hervisu, drugače pa tudi jaz ne vem kje to opravljajo.

      Izbriši