četrtek, 17. oktober 2013

POGLEJ, KAKO JE LEP

Lep je in tudi dober. Mmmm, kako je prijetno, ko zvečer zadiši iz kuhinje, ko nastane takšen lep domač hlebček. Predzadnji mi ni uspel. Je bil zbit in nizek. Ne vem kaj je bilo narobe, kakor da ni hotel kipnit. A nič hudega. Sem naredila popravni izpit. Današnji kruhek je takšen kot mora bit. Mehak, okusen, lepe oblike, predvsem pa domač. In to šteje.
Še vztrajate in pečete svoje kruhke? Ja, ja kar potrudite se, ni nič težkega. ... in sedaj, ko bodo ponovno nastopili dolgi dnevi, bo časa - ohoho - na pretek!
BLAGI POLNOZRNATI KRUH BREZ DODATKOV
Sestavine:
  • 65 dag gladke moke
  • 15 dag polnozrnate moke
  • kocka kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička olivnega olja
  • žlička soli
  • cca. 3.5 dcl vroče vode
Gladko moko presejem in dodam polnozrnato. V kupček naredim jamico, noter nadrobim kvas, ga posujem s sladkorjem in jamico zalijem z vročo vodo. Počakam cca. 10 minut, da kvas kipne, nato dodam sol, olje in preostalo vodo, ter zmiksam testo. Testo naj bo takšne strukture, da odstopa od sten posode. Posodo pokrijem s kuhinjsko krpo, ter jo postavim v topel prostor, kjer naj vzhaja približno eno uro.
Nato maso ročno pregnetem, oblikujem hlebec in ga položim na pekač obložen s peki papirjem. Vklopim pečico - na 250 stopinj in počakam cca. 20 minut, da se fajn segereje. Medtem hlebček, ki sem ga trikrat po dolgem zarezala ponovno vzhaja. Kruh postavim v vročo pečico in ga pečem cca. 45 minut. Prvih 15-20 minut na najvišji temperaturi, nato pa jo znižam na 200 stopinj.
Pečen kruh vzamem iz pečice in ga postavim na rešetko, kjer se ohladi.
 



 

Print Friendly and PDF

4 komentarji:

  1. Še vedno vztrajam in pečem po vaši recepturi dobre domače kruhke.Danes pa sem ob kavici postregla z vanili rogljiči,tudi vaš recept.

    OdgovoriIzbriši
  2. Oh, kakšen maneken! :) Jaz še vedno čakam, vadim, upam, da mi uspe kaj takšnega..

    OdgovoriIzbriši