petek, 11. julij 2014

POGREJMNO SE S SVEŽIM DOMAČIM KRUHKOM

No, takšen naslov bi sicer bil bolj primeren tam nekje za januar ali februar, a kaj hočemo ... tako je. Poletja ni in vreme je kot naročeno za posedanje in peko.

Privoščimo si odličen domač kruh z orehi in jogurtom.

MEŠANI DOMAČI KRUH Z OREHI IN JOGURTOM

Sestavine:

  • 500 g ržene moke
  • 300 g bele gladke moke
  • kocka svežega kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • malo olivnega olja
  • 1 dcl navadnega manj mastnega jogurta
  • cca. 2 dcl vroče vode
  • pest celih orehov


Moko presejem v skledo, vanjo naredim jamico in noter nadrobim kvas. Posujem za s sladkorjem in jamico do vrha zalijem z vročo vodo. Ko kvasec kipne, to je čez cca. 10 minut, dodam vse ostale sestavine in temeljito zmiksam.

Posodo pokrijem s skuhinjsko krpo in pustim kruh približno eno uro, da vzhaja. Naraslo testo temeljito pregnetem, ga razdelim na dva dela in oblikujem hlebce. Položim jih na pekač obložen s peki papirjem in pokrijem s krpo, ter počakam da se segreje pečica, ki sem jo vklopila na 250 stopinj. 

Vzajane hlebce trikrat zarežem in pekač postavim v vročo pečico. Kruh pečem cca. 45 minut. Prvih 15 minut na temperaturi 250 stopinj, nato pa temperaturo zmanjšam na 200 stopinj.

Pečene hlebce položim na kuhinjsko rešetko, da se ohladijo.

Orehovi kruhki so vedno takooo dobri!






Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Dobri domači kruhki.Gospa Vanja ,bi bilo dobro samo z pirino moko?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S pirino moko pa še res nisem pekla. Ampah, sigurno ni nobene razlike! Kar pogumno probajte!

      Izbriši