četrtek, 18. september 2014

ODLIČEN AJDOV KRUH

Doma pečen kruh je vedno najboljši, najslajši in najbolj dišeč. Tokrat smo imeli na mizi ajdovega.

AJDOV KRUH

Sestavine:

  • 400 g ajdove moke
  • 400 g navadne bele moke
  • kocka kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • žlica olivnega olja
  • cca. 3 dcl. vrele vode


Ajdovo moko presejem v skledo in jo poparim z vrelo vodo, ter počakam da se nekoliko ohladi. Nato dodam belo moko, kvasec, ki sem ga pripravila iz kocke nadrobljenega kvasa posutega s sladkorjem in zalitega z vodo, sol in olje. 
Sestavine zmiksam v gladko zmes, pokrijem s krpo in počakam, da testo naraste.
To traja približno eno uro. Nato maso ročno premešam, oblikujem hlebec in ga položim na pekač. 
Vklopim pečico (na 250 stopinj) in počakam, da se segreje. Medtem hlebec pokrijem s krpo. Tik preden pekač postavim v pečico hlebec tri krat zarežem.

Kruh pečem cca. 45 - 60 minut. Prvih 15 minut na 250 stopinjah, nato pa na 200 stopinjah do konca. 

Pečen kruh položim na rešetko in počakam, da se ohladi. Nato ga pospravim v vrečko. Kadar pa se peke kruha lotim prepozno zvečer in nimam časa, da bi čakala, da se ohladi, takrat ga zavijem v platneno krpo in ga s krpo vred pospravim v vrečko. Zjutraj je kruh ohlajen in mehak.





Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Že nekaj tednov preizkušam recepte za ajdov kruh, ki mi je zelo všeč, mi pa vedno precej "dol pade", pa ne vem, v čem bi bil problem. Razen da sem do zdaj uporabila več vode, kot je v vašem receptu - je to mogoče problem? Ali tudi vaš kruh ne zraste prav veliko (na sliki težko ocenim)? Bom pa sigurno stestirala še to varianto, enkrat bo že ratal tudi po obliki tak, kot mora bit (ker okus je pa itak fajn, sam da je ajda!). :) Dobro peko še naprej!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi moj ajdov kruh ne zraste fejst, bi rekla, da kar pol majn kot ostali kruhi. Se pozna, da je težka moka. Kar pa se tiče vode, je pa napisana ocenjena količina, ker jo ponavadi dodam po občutku. Pri tem kruhu, sem naredila nekoliko preveč mehko testo in je povrhu vsega še spokal.
      Je pa dober - se strinjam.

      Izbriši