torek, 2. junij 2015

OKROGEL IN RUMEN KOT SONCE

A še pečete slasten, dišeč domač kruhek? Jaz ga. Redno. Tokrat je nastal takšen rumen, okrogel in okusen. Zmešan s kurkumo - čudežno začimbo.

Kurkuma je začimba oziroma začimbni prašek rumene barve, ki ga pridobivajo iz korenine ingverju sorodne rastline Curcuma longa. v Evropo je prispela verjetno prek arabskih trgovcev. V srednjem veku so jo imenovali indijski žafran. Ime ‘rumena začimba’ označuje eno od uporab kurkume: barvilo, ki pa ni topljivo v vodi, temveč le v masti ali alkoholu.

Po tradicionalni vzhodni medicini so zdravilni učinki kurkume med drugim čiščenje krvi in prebavil, pomaga pri težavah z jetri in žolčnikom in pri hepatitisu. Kurkuma vsebuje snov imenovano kurkumin, ki deluje kot stimulant za jetra in žolčnik pri izločanju žolce, bilirubina in pa holesterola. Z leti se izločanje teh snovi pri človeku zmanjša, kar posledično zmanjša tudi absorpcijo hranil, ki so topna v maščobah. Kurkuma tudi ščiti jetra proti strupom in kemikalijami, je učinkovita pri zdravljenju virusnega hepatitisa, izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu, ki ščitijo želodčno steno …

Po okusu je blago pikantna, malce grenka, jedka, kot nekakšna mešanica ingverja in pomaranče. Vsebuje mangan, železo, vitamin B6, veliko vlaknin in tudi kalija. Kot rečeno, v tradicionalni indijski in tudi kitajski medicini so jo sprva uporabljali predvsem za zdravilo proti vnetju. Rumeno oranžno barvilo v kurkumi se imenuje kurkumin – in prav to naj bi bilo njena glavna zdravilna učinkovina.

Priporočena dnevna količina kurkume pri omenjenih težavah je ena polna žlička na dan (približno 4 grame), ki jo razdelimo na 3 dele in užijemo čez dan (zjutraj, opoldne in zvečer), za preventivo pa bo dovolj že pol grama do en gram kurkume na dan.

Kurkuma je varna za uživanje, saj poleg že omenjenih zdravilnih lastnosti zmanjšuje tudi lepljivost trombocitov, pri tem pa je treba paziti, da je ne predoziramo, če jemljemo kakršna koli zdravila za trombocite ali ob nosečnosti. Kot pri večini zdravilnih rastlin se lahko tudi pri uživanju kurkume pojavijo pri posameznikih določene blage alergijske reakcije, kot je srbečica. V tem primeru jo preprosto speremo in nehamo uporabljati.

Kurkuma za zdravje
Rumeni prah, ki ga najdete na oddelku z začimbami, prihaja iz rastline, ki je doma v gozdovih Jugovzhodne Azije in je tesna sorodnica ingverja, še enega izjemnega čudesa narave.

Trenutne raziskave dokazujejo, da zato, ker je močan antioksidant, varuje črevesje pred prostimi radikali, ki poškodujejo celice DNK. Kurkumin je tista sestavina, ki ustavi te spremenjene celice in jih uniči ter tako prepreči, da bi se širile po telesu. Medtem ko strokovnjaki zatrjujejo, da zavira rast rakavih celic pri raku na dojkah, pa še potekajo raziskave glede vpliva na Alzheimerjevo bolezen, na Kitajskem pa trdijo, da zdravi virusni hepatitis.

Ker deluje antiseptično in antibakterijsko jo ajurvedski zdravniki uporabljajo za dezinfekcijo ran in opeklin, ker pa tudi pospešuje prebavo in uravnava presnovo, je priljubljena pri ženskah, ki si želijo izgubiti nekaj kilogramov. Zaradi svojega blažilnega učinka pa je zelo uspešna tudi pri zdravljenju želodčnih težav, saj preprečuje nastajanje čirov.

Kurkuma je dobra za jetra in srce
Naštevanja koristnih učinkov kurkume še ni konec. Dokazano je tudi, da izboljša delovanje jeter, tako da jih razstruplja. Znanstveniki predvidevajo, da bi redno uživanje kurkume preprečilo škodljivo delovanje karcinogenov v hrani. Poleg tega naj bi kurkumin preprečeval oksidacijo holesterola, ki poškoduje stene krvnih žil in ustvarja obloge v žilah, to pa pomeni napredovanje ateroskleroze, ki je smrtno nevarna. Ker kurkuma vsebuje vitamin B6, s tem znižuje raven homocisteina, ki neposredno povzroča poškodbe žil.

Pogosto jo uporabijo tudi zato, da hrano obarvajo rumeno. Morda niti ne veste, da so vaše jedi obarvane z njo, vendar če na seznamu barvil najdete E100, je to prav kurkuma. Uporabljajo jo za barvanje sirov, jogurtov, solatnih prelivov in celo margarine ter gorčice. Čeprav jo uporabljajo tudi za barvanje oblačil in tkanin, ni preveč močna, saj bledi na sončni svetlobi.

Drugače pa kurkuma vsebuje aktivno snov kurkumin, ki je znana po tem, da stimulira jetra in žolčnik pri izločanju žolča, bilirubina in holesterola. Prav zato poskrbi, da so jetra zaščitena pred zastrupljanjem. Eterično olje kurkume topi žolčne kamne, indijska medicina in lepotna industrija pa jo že tisočletja uporabljata tako za zdravljenje rakavih obolenje in različne vrste luskavice. Ženske jo rade uporabljajo za odstranjevanje odvečnih dlak in za lepo kožo.

Kurkuma kot barvilo
Kurkumo pogosto uporabijo tudi zato, da hrano obarvajo rumeno.

Srečna začimba
Po indijskih izročilih tudi prinaša srečo, zato nevesto na večer pred poroko njene ženske sorodnice namažejo s pasto, ki je zmešana iz vode in kurkume. Če si dekle ne želi stopiti pred oltar z rumeno kožo, se mora prej povsod namazati s kokosovim oljem, ki pomaga odstraniti barvo. Z oljem navadno ne varčuje, obleče pa oblačila, ki jih je pripravljena vreči stran, saj med ženskami izbruhne pravi igrivi direndaj, ko se mažejo z rumeno pasto.

KRUH S KURKUMO

Sestavine:

  • 700 g gladke moke
  • 1 kocka kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • olivno olje
  • kurkuma
  • vroča voda


Moko presejem v skledo in vanjo naredim jamico. Noter nadrobim kvas, ga posujem s sladkorjem in jamico do vrha zalijem z vročo vodo.

Ko kvasec kipne, dodam sol, olje, kurkumo in vodo, ter zmešam gladko testo. Testo mešam tako dolgo, da ne odstopi od sten posode. Nato ga pokrijem in počakam dobro uro, da naraste na dvakratno velikost. 

Vklopim pečico na 250 stopinj, ponovno pregnetem testo in oblikujem hlebec. Položim ga na pekač obložen s s peki papirjem in počakam, da se pečica segreje. Vzhajan hlebec trikrat zarežem in pekač postavim v pečico.

Kruh pečem 15 min. na 250 stopinjah, in nato še cca. 30 min. na 200 stopinjah. Pečen kruh postavim na rešetko, da se ohladi.





Print Friendly and PDF

4 komentarji:

  1. Obožujem kurkumo,kruhec odličen,še vedno pečem po receptih Vanja:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožujem kurkumo,kruhec odličen,še vedno pečem po receptih Vanja:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ooo, vaš komentar pa me res vedno razveseli, ker ste takooo zvesta bralka! Lep sončen in topel vikend!

      Izbriši