četrtek, 10. november 2016

POZABLJEN RIŽEV NARASTEK

A veš, da sem pred tekmo spekel rižev narastek in bil je takooo slasten. V tej smeri je potekal pogovor, ko smo se vozili v Ljubljano na maraton. In tako sem si zaželela okusnega riževega narastka, da sem ga sanjala vso pot, ko sem kot zajklja narekovala tempo maratoncem, ki so želeli preteči razdaljo v treh urah in 45 minutah.
In naslednji dan smo ga imeli na krožniku. Rižev narastek.

RIŽEV NARASTEK Z JABOLKI
Sestavine:

  • okrogel riž
  • mleko
  • sol
  • 4 jajca
  • 3 jabolka
  • vanili sladkor
  • cimet
  • limonin sok
  • cca. 1.5 dcl sladke smetane


Riž sem skuhala v osoljenem mleku, ter ga pustila, da se ohladi. Privoščila sem si kolesarsko rundo po Pohorju in zvečer nadaljevala. Očistila in naribala sem jabolka, ter jih zmešala s cimetom, limoninim sokom in vanilijevim sladkorjem.

Posebej sem stepla beljakov sneg in v drugi posodi rumenjake z vanilijevim sladkorjem, tako da sem dobila gosto zmes. Stepene rumenjake sem zmešala z rižem in nato še ročno na rahlo primešala beljakov snega. Ponev sem namazala z maslom in vanjo enakomerno razporedila polovico riževe mase. Preko sem nadevala jabolka in na koncu drugo polovico riža. Vse skupaj sem prelila s sladko smetano in postavila v segreto pečico. Narastek sem pekla cca. 1 uro na 180-tih stopinjah.

Pečen narastek sem postavila iz pečice, počakala da se nekoliko ohladi in ga postregla.



Print Friendly and PDF

1 komentar: