četrtek, 21. september 2017

BUČNI DAN - PRVIČ

Ko se ti v rokah pojavi tale prelepa oranžna veliiiika buča, se sline kar same po sebi pričnejo cediti po ustih, brbončice se zbudijo in v glavi se že pletejo ideje za odlično jed. Pripravila sem dve in sicer več kot odlično bučno rižoto in bučni zavitek z makom - bolj slan kot sladek.

Bučno rižoto je možno pripraviti na zelo dosti načinov, a sama sem tokrat izbrala tega:

BUČNA RIŽOTA

Sestavine:
buča
  • 3 manjše čebule
  • 4 stroke česna
  • riž za rižote
  • belo vino
  • juha ali voda
  • sol, poper
  • zelena
  • mast z ocvirki + malo masla
Bučo sem očistila, olupila in narezala na manjše kocke, ter jo popražila na ocvirkih. Po cca. 5-tih minutah sem bučko nekoliko potisnila na stran, dodala malo masla in prepražila čebulo, kateri sem tik pred koncem praženja dodala sesekljan česen. Vse prepražene sestavine sem dobro premešala in zalila z vinom, ter počakala, da je alkohol nekoliko izparel. Nato sem dodala riž, premešala, na kratko podušila, ter vse sestavine zalila z juho. Solila sem in poprala, jed pokrila s pokrovko, ter pustila da se kuha. Tik pred koncem sem dodala sesekljano zeleno, premešala in že je bila rižota gotova.
Še to - rižoto sem pripravila v voku.




Print Friendly and PDF

4 komentarji:

  1. Dobra ideja, ker imam rada buče in riž. Do sedaj mi ni bilo na misel, da bi to združila.

    ps: jaz buče hokaido nikoli ne lupim. Niti na pečenje, niti za juho. Res da sem Gorenjka, ampak hokaido bučam se lupina kar razpusti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A reees? Drugič preizkusim neolupljeno - hvala za napotek in lep vikend!

      Izbriši
  2. Tudi jaz buč ne lupim, koža je kot da je ne bi bilo. Poleg sladkega krompirja so moja najljubša hrana, sploh pečene s kozjim sirom.

    OdgovoriIzbriši