četrtek, 5. oktober 2017

SLADKOR DA ALI NE. NE.

Kar malo sem se zgrozila, ko sem pred kratkim nekje prebrala, da po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije odrasli Slovenci v povprečju zaužijemo 95 gramov sladkorja dnevno, kar pomeni okoli 34 kilogramov na leto. To pa je skoraj še enkrat več od priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, ki dnevni vnos sladkorja omejuje na 50 gramov.

34 kilogramov? Halo? A si zna kdo predstavljati kakšna ogromna količina to je?

Osnovne človekove potrebe po sladkorju včasih ni bilo, naši predniki so uživali le sadje in med, danes pa je poraba sladkorja že 30 krat presegla porabo izpred 100 let. Beli sladkor predstavlja približno tretjino proizvedenega sladkorja, dve tretjini pa je nevidnega, v pecivu, sirupih, marmeladah, tortah, sladoledu in drugih slaščicah.

Negativni učinki sladkorja se začno že v ustih: braniti se moramo proti zobnemu kariesu, medtem ko se razjede sluznice ustne votline naši otroci sploh ne zavedajo. Presnova sladkorja nadalje zahteva najrazličnejše rudnine, predvsem kalcij in železo, med vitamini pa predvsem skupino B kompleksa. Ker teh snovi v samem sladkorju ni, jih telo vzame tam, kjer so. Kalcij iz kosti (osteoporoza) in zobovja, železo (slabokrvnost) in B vitamine (motnje v delovanju živčevja) pa od drugod. Večje količine užitega sladkorja pomenijo večje potrebe po omenjenih rudninah in hujše posledice za zdravje človeškega telesa.

Sladkor povzroča tudi presnovi škodljive t.i. sladkorne kisline, s katerimi se mora telo spopadati in jih z alkalno hrano (če jo sploh dobi) nevtralizirati, sicer se le-te nabirajo v sklepih ali drugje (revma, artritis, …).

Pri nas že več kot leto dni sladkorja tako rekoč ne uporabljamo oz. ga uporabljamo v zelo zelo majhnih količinah predvsem v obliki meda. In kaj smo ugotovili? Da se nam je vsem, tudi otrokom počutje vidno izboljšalo, da se nam je popravil okus (ostalo hrano okušamo popolnoma drugače), da po tolikem času sladkarij več sploh ne pogrešamo in kar je najbolj zanimivo, sladki izdelki nam sploh več niso dobri. 

No, seveda pa to še ne pomeni, da smo sladko hrano popolnoma črtali iz jedilnika. Ne, sploh ne. Še vedno si privoščimo kakšen sladoled, kos temne čokolade (min. 80%) ali pa tu in tam sladico iz domače pečice.

Ampak 95 g sladkorja dnevno, ....... ta pa je huda!





Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Obožujem sladkarije. Po drugi strani pa si tudi jaz si skoraj ničesar več ne sladkam, sokov ne pijem, sadni jogurt pa jem z domačo manj sladko marmelado. In imaš prav: ko začneš z manj sladko hrano je le ta boljšega okusa. Kot npr. jabolčni štrudelj.
    Ne maram pa nobenih sladil, vse te nadomestke bi morali ukiniti, ker so nepotrebni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. In ne boste verjeli, tudi mnogo bolj škodljivi od sladkorja, razen brezov sladkor in stevia. Lep vikend!

      Izbriši