petek, 22. december 2017

ZIMSKI TEK

Kako se s tekom prebiti skozi hladne in temne zimske mesece? Nekaterim to ni problem, spet drugim pa je tek v mrazu in temi prava nočna mora. A če zberemo vsaj malo dobre volje, se izziva lahko lotimo prav vsi.

1. Motiviraj se!
Poveži se s sotekači v svoji okolici in z njimi določi redni termin tedenskih tekov. Tako odpadejo izgovori, namreč ... če nekaj obljubiš, je reees nerodno če se dogovora ne držiš.

Ko pa se na tek odpravljaš sam, se lahko po petih minutah še vedno vrneš nazaj za zapeček, če ugotoviš, da ti tek v mrazu ne ustreza. A ponavadi se ne. Običajno ostaneš na svežem zraku in si privoščiš tisto tedensko dozo lahkotnega teka.

In ne nazadnje ... ni lepšega kot zimski tek v rahlem snežnem metežu!

2. Poskrbi za svoje podplate
Če želiš ohraniti svoja stopala topla, izberi zimske tekaške copate z nekoliko bolj gosto mrežico, ali še bolje Gore-tex obutev. Uporabljaj aktivne nogavice, ki poskrbijo za toploto in dobro odvajanje vode ter hitro sušenje.

3. Primerno se obleci
Obstaja pravilo, ki pravi da se obleci vedno tako, kakor da je zunaj 20 stopinj topleje. Ko začneš s tekom, te mora malo zebsti. Za optimalno počutje pri teku, so priporočljiva tehnična oblačila, ki zadostijo in zadovoljijo še tako specifične potrebe posameznika. V zelo hladnem vremenu si oblečemo več plasti, kapo, rokavice in po potrebi tudi šal. Seveda pa mora vsak sam ugotoviti kaj in koliko mu najbolj ustreza.

4. Bodi viden
Ker pozimi naj pogosteje tečemo v temi, moramo poskrbeti, da smo na cesti vidni - dovolj vidni. Priskrbi si naglavno lučko, svetlobne odsevnike in oblačila, ki imajo odsevnike že vgrajene. Brez skrbi, ne boš izgledal kot novoletna jelka, poskrbel boš le za svojo varnost!

5. Segrej se!

Če spadaš v kategorijo nepoboljšljivih zmrzlivcev, poskrbi za segrevanje že doma. Naredi par poskokov s kolebnico, ali pa se spusti nekaj krat gor in dol po stopnicah. Če si segret, se mraz ne občuti tako hladen. Če si dogovorjen za skupen tek, ne čakaj predolgo na hladnem! Počakaj v avtu, stopi v hišo ali lokal ali pa steci sotekačem naproti.

6. Bodi pozoren na veter
Prični tek v smeri proti vetru in končaj z vetrom v hrbet. V ostrem in hladnem vetru pa lahko na primer tečeš 10 minut proti vetru in 5 z njim, ter ponavljaš do želene razdalje. V vetrovnem vremenu poišči zaščitene tekaške steze, kot so med hišami ali po gozdu.

7. Pozabi na hitrost
Zima je namenjena vzdrževanju aerobne kondicije in ne nabiranju hitrosti. V zelo hladnih dneh, ko si ne moreš privoščiti teka sredi dneva, ko so temperature najvišje, si razdaljo razdeli na dva dela. Prvi del odteči zjutraj, drugi del pa zvečer.

8. Hitro zamenjaj preznojena oblačila
V hladnem vremenu, telesna temperatura pade takoj ko prenehamo s tekom. Poskrbi, da se čim prej postaviš pod toplo prho, preoblečeš v topla in suha oblačila, si nadeneš toplo kapo in rokavice, ter spiješ nekaj toplega. Če si ženska, pa še posebno pozornost posveti temu, da čim prej slečeš preznojen modrček. Če se na tek odpraviš z avtom, poskrbi da vzameš zraven termovko s toplim čajem ali kakavom.

9. Kaj pa dež
V avtu imej vedno rezervne tekaške čevlje, suha oblačila in brisačo. Če tečeš od doma, se po teku takoj preobleci, čevlje pa postavi na toplo, da se do naslednjega teka dobro presušijo.

10. Pojdi na toplo
Če imaš možnost se pozimi odpravi v tople kraje in si tam privošči obilico teka in sprostitve!

PA DOBER TEK!




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar