petek, 15. december 2017

JEJMO SADJE IN ZELENJAVO

Ok, če bi za večerni obrok morali zamisliti eno samo jed, bi se mnogi najverjetneje odločili za sočne piščančje prsi ali okusen zrezek. Brokoli, jabolka, špinača in jagode bi najverjetneje ostali na dnu našega seznama, prej bi si privoščili porcijo riža ali testenin.

Seveda: beljakovinski in ogljikohidratni obroki so polnega okusa, nasitni in okusni. Sadje in zelenjava sta mnogokrat dolgočasna, kar pa ne pomeni, da jih moramo pozabiti in jim ne nameniti niti najmanjšega prostora na našem krožniku.

Aktualne prehranske smernice naj bi priporočale uživanje najmanj ene in pol do dveh skodelica sadja, ter dveh do treh skodelic zelenjave na dan, kar naj bi praktično pomenilo skledo solate (npr. špinača), skodelica jagod in jabolko za prigrizek.

A analize so pokazale, da povprečno le 12 odstotkov odraslega prebivalstva na dan zaužije takšno količino sadja in le devet odstotkov priporočeno količino zelenjave. Dejansko si večina ljudi privošči sadje le enkrat na dan, zelenjavo pa do dvakrat, pri čemer moški pojedo manj sadja in zelenjave kakor ženske.

A zakaj je ta odstotek tako nizek?
Eden izmed razlogov bi lahko bili veliki stroški pridelave, hkrati pa ima sveža zelenjava kratek rok trajanja in je razmeroma draga, kar pomeni da so živila kot so testenine in riž mnogo bolj prijazna do družinskega proračuna. Velja pa tudi prepričanje, da je priprava sadnih in zelenjavnih obrokov dolgotrajna in zamudna, kar pa je pri natrpanem dnevnem ritmu velika ovira.

A pravijo, da je izogibanje sadju in zelenjavi velika napaka, saj je uživanje le - teh eden izmed najlažjih načinov zmanjšanja tveganja za kronične bolezni, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen tipa 2, debelost in celo določene vrste rakavih obolenj.

Seveda, pa so navedene priporočene količine le minimalne, če pa uspemo na dan zaužiti še več sadja in zelenjave,





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar