petek, 13. april 2018

STRATEGIJA ZA TEKMO

Več tednov ste pridno trenirali, se pravilno prehranjevali in se miselno pripravljali na tekmo. Zdaj morate poskrbeti, da bo vaše trdo delo na veliki dan poplačano. To najlažje dosežete z razumno, izvedljivo strategijo in določitvijo ritma teka, ki ju nato na tekmi upštevate.

IZBERITE SVOJ PRISTOP K TEKMI.
Tri najpogostejše taktične strategije so:
- tekmujte s seboj in poskušajte preseči najboljši osebni rezultat
- določite si ciljni čas in tekmujte z uro
- tekmujte s tekači primerljive zmogljivosti in jih poskušajte prehiteti

Če izberete eno od prvih dveh možnosti, boste imeli popoln nadzor nad svojo tekmovalno strategijo. Tretja možnost je sicer zelo spodbudna, je pa tudi tvegana, saj je odvisna od tekaškega ritma in zmogljivosti drugih, na te dejavnike pa nimate vpliva.

PAMETNO JE DOLOČITI RITEM in rpi njem vztrajati, saj boste tako dosegli svoj ciljni čas, pa tudi z energijo boste lažja varčevali, Če na primer začnete prezgodaj prehitro teči, se lahko v mišicah nakopiči mlečna kislina in tako začutite utrujenost, še preden razvijete tekaški ritem. S formulo čas / razdalja = ritem teka izračunajte svoj ritem na kilometer za tekmovalno razdaljo, potem pa ga med tekmo merite z uporabo športne ure ali štoparice. Pri načrtovanju tekmovalnega ritma vedno upoštevajte teren proge in si določite realističen ritem - ne pozabite, da boste navkreber tekli počasneje, zato pa boste toliko hitrejši po klancu navzdol. Na nekaterih večjih dogodkih uradni tekači dogodka (zajci) določajo ritem teka, kar vam lahko pomaga, da upoštevate svoj načrt.

DOBER ŠTART je seveda pomemben, kar pa ne pomeni, da mora biti hiter. Preden se odpravite na štartno črto, opravite ogrevalni program, da mišice in sklepe pripravite na tekmo. Potem se usmerite v to, da z dobrega štartnega mest začnete teči t enakomernim ritmom. Štartajte v skupini malo boljših tekačev, ker je to lahko dobra motivacija, pomaga pa tudi pri vzdrževanju ritma, potrebnega za tekmo. Če štartate s počasnejšimi tekači, vas bodo morda ovirali ali upočasnjevali med tekmo.

SREDNJI DEL TEKME je lahko najtežji. Takrat se pojavita telesna in duševna utrujenost, zato lahko podvomite o svoji tekmovalni strategiji in si začnete postavljati negativna vprašanja. Sem dovolj treniral? Lahko vzdržujem ta ritem? Bi moral pospešiti ali upočasniti, bi moral prehiteti tekača pred sabo? V takšnih trenutkih se izkaže, kako dobro ste se miselno pripravili. Potisnite vse dvome vstran. Zaupajte svojemu treningu. Vzdržujte zastavljeni ritem in vztrajajte pri svoji strategiji. Svoj napredek spremljajte s pomočjo opornih točk, ki ste si jih zapomnili pri preučevanju proge.

ČE SLEDITE SVOJI STRATEGIJI, bi se morali ciljni črti bližati v dobri formi. Če ste pravilno uravnavali ritem, imate morda v rezervoarju celo dovolj goriva za močan finiš. Proti koncu ne varčujte z energijo, ker je škoda končati tekmo z rezervo energije, ki bi jo lahko porabili med tekom. Ne pozabite tekma se konča, ko prečkate ciljno črto, ne prej, zato ne upočasnjujte ritma, ko se bližate finišu, saj se bodo tem pomembne sekunde prištele vašemu času. Če ste se štopali, naj vas nikar ne skrbi, če štoparice ne izklopite takoj. Športna ura vam sicer lahko poda natančen čas, tekmovalni čip pa bo zabeležil uradni čas.

Vir: Popolni vodnik Tek in Maraton
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar