sreda, 15. december 2010

FENOMEN PASIRANE JUHE

Pred davnimi trinajstimi, sedaj že skoraj štirinajstimi leti, je štorklja pred našimi vrati odložila majhno štručko. Štručka je rasla in rasla, se razvila v postavnega mladeniča, ki spretno krmari med raznimi navadami, razvadami, muhami in lastnimi posebnostmi. Do danes mu je ostala ena prav zanimiva lastnost - slabost. To je zelenjava. Okrog nje, če se le da, naredi veeelik ovinek, se je izogne ali jo odstrani.
...ker, zelenjava je bljek, fuj, to ni dobro, od tega se umira,...

Ja. Takšen je tale naš fant - Jernej.

A poglej to čudo. Ko mati skuha zelenjavno juho. Vseeno kakšno. In jo nato zmiksa s paličnim ali pač nekim mešalnikom,... jaaa, potem je pa takšnja juha mnjam, dobro, super! Takrat je užitna tudi koleraba in por, pa cvetača in šparglji, pa buče,...vse je super, samo da je zmiksano.

Zato - obožujemo pasirane juhe.

ŠPARGLJEVA KREMNA JUHA
divji ali gojeni šparglji, 2 krompirja, 1 čebula, olivno olje, muškatni orešek, sol, poper, kisla smetana, sveži peteršilj





Čebulo očistim, jo narežem in prepražim na olivnem olju.
Dodam na kolobarje narezane šparglje in kockice krompirja. Sestavine nekoliko popražim, dodam žličko moke, zmešam in zalijem z vodo.
Juho začinim s soljo, poprom in muškatnim oreškom, ter kuham kakšnih 20 minut, dokler ni kuhan krompir.
Tik pred koncem kuhanja juhi dodam žlico ali dve kisle smetane in svež peteršilj. Premešam in zmiksam.
Krožnik z juho okrasim s svežim peteršiljem.

ENOSTAVNO, DOBRO IN V POL URE GOTOVO!
Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Hura za kremne juhe! Vidim, logično, da nisem edina, ki podtakne mladini ogabno zelenjavo. Le zakaj tega niso naše mame počele? Če samo pomislim na tiste ogabne zelenjavne juhe iz otroštva...

    Lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz tudi vse zelenjavne juhe zmiksam s paličnim mešalnikom, ker tudi moja gospodična prebira zelenjavo, ki jo mara ali ne mara. Zmiksano pa poje čisto vsako. Tudi če je noter koruza, fižol, gobice, ... Poleg vsega pa so take juhe dosti bolj okusne.

    OdgovoriIzbriši