Kaj je oljčno olje?
Oljčno olje je iztisnjen sok iz plodu oljke.
Oljčno ali olivno olje?
Zgodovina oljkarstva v Sloveniji je pravzaprav zgodovina oljkarstva v Slovenski Istri. Prebivalci Slovenske Istre imena oliva za plod oljke niso uporabljali in so olju rekli ‘ulje od ulke’ ali ‘domače ulje’. Torej so uporabljali za plod in za drevo izraz oljka (ulka).
Na pobudo strokovnjakov s področja oljkarstva, da se za plod uporablja ime oljka, je jezikovno razsodišče odločilo, da se za plod lahko uporabljata imeni oliva ali oljka ter za olje olivno olje ali oljčno olje.
Oljčno olje - kategorije in podkategorije.
Glede na vrsto tehnološkega postopka in kakovostne parametre se oljčna olja razvrščajo v naslednje kategorije in podkategorije:
1. Deviško oljčno olje
1.1. Ekstra deviško oljčno olje: oljčno olje višje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki
1.2. Deviško oljčno olje: oljčno olje pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki
1.3. Lampante oljčno olje (svetilno olje): oljčno olje neprimerno za prehrano (se uporablja za tehnične namene, za uporabo v prehrambene namene ga je potrebno predelati, rafinirati).
2. Rafinirano oljčno olje: oljčno olje pridobljeno iz deviškega oljčnega olja s postopki rafinacije, ki ne povzročajo sprememb v prvotni triacilglicerolni strukturi
3. Mešanica rafiniranega in deviškega oljčnega olja: oljčno olje, ki vsebuje zgolj rafinirano oljčno olje in olje pridobljeno neposredno iz oljk
4. Olje iz oljčnih tropin: olje pridobljeno iz oljčnih tropin s topili, glede na mešanje z rafiniranim oljem se razvršča v več podkategorij
Kako hranimo oljčno olje?
Olje hranimo v temnem prostoru in pri temperaturi od 12-15 °C. Oljčno olje je zelo občutljivo na oksidacijo z UV svetlobo, zato je bolje, da je hranjeno v temnih steklenicah. Da oljčno olje ni predolgo odprto, kupujemo olje v manjši embalaži.
Oljčno olje je iztisnjen sok iz plodu oljke.
Oljčno ali olivno olje?
Zgodovina oljkarstva v Sloveniji je pravzaprav zgodovina oljkarstva v Slovenski Istri. Prebivalci Slovenske Istre imena oliva za plod oljke niso uporabljali in so olju rekli ‘ulje od ulke’ ali ‘domače ulje’. Torej so uporabljali za plod in za drevo izraz oljka (ulka).
Na pobudo strokovnjakov s področja oljkarstva, da se za plod uporablja ime oljka, je jezikovno razsodišče odločilo, da se za plod lahko uporabljata imeni oliva ali oljka ter za olje olivno olje ali oljčno olje.
Oljčno olje - kategorije in podkategorije.
Glede na vrsto tehnološkega postopka in kakovostne parametre se oljčna olja razvrščajo v naslednje kategorije in podkategorije:
1. Deviško oljčno olje
1.1. Ekstra deviško oljčno olje: oljčno olje višje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki
1.2. Deviško oljčno olje: oljčno olje pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki
1.3. Lampante oljčno olje (svetilno olje): oljčno olje neprimerno za prehrano (se uporablja za tehnične namene, za uporabo v prehrambene namene ga je potrebno predelati, rafinirati).
2. Rafinirano oljčno olje: oljčno olje pridobljeno iz deviškega oljčnega olja s postopki rafinacije, ki ne povzročajo sprememb v prvotni triacilglicerolni strukturi
3. Mešanica rafiniranega in deviškega oljčnega olja: oljčno olje, ki vsebuje zgolj rafinirano oljčno olje in olje pridobljeno neposredno iz oljk
4. Olje iz oljčnih tropin: olje pridobljeno iz oljčnih tropin s topili, glede na mešanje z rafiniranim oljem se razvršča v več podkategorij
Kako hranimo oljčno olje?
Olje hranimo v temnem prostoru in pri temperaturi od 12-15 °C. Oljčno olje je zelo občutljivo na oksidacijo z UV svetlobo, zato je bolje, da je hranjeno v temnih steklenicah. Da oljčno olje ni predolgo odprto, kupujemo olje v manjši embalaži.
Podarila sem domače oljčno olje iz otoka Paga. Sveže. Torej letošnje.
Ni komentarjev:
Objavite komentar