torek, 7. december 2010

PO PRINCUPU - POBERI VSE KAR JE DOMA

Podobno kot encimi so tudi vitamini snovi, ki uravnavajo presnovo, rast in razvoj rastlin. Nastajajo predvsem pri kaljenju. Kaleče seme vsebuje večkratno količino vitaminov, ki je običajna v spečem semenu.

Kalčki so bogati z riboflavinom, niacinom in tiaminom – vitamini skupine B. Zaradi pomankljive oskrbe prebivalcev z vitamini skupine B, spadajo te snovi med najpomembnejše nasploh. Pomembni so za noramalno delovanje srca, živčja in kože. V nakaljenih stročnicah, lucerni in žitih je največ vitaminov B-kompleksa. Pri lucerni in mungo fižolu se količina riboflavina po treh dneh kaljenja poveča za trikrat.
Tudi količina vitamina C v kalčkih soje, mungo fižola in fižolov nasploh naraste za štiri do dvajset krat. Vitamina C je sicer v semenih zelo malo, količino v kalčkih pa je moč primerjati z drugimi vrstami zelenjave.

Balastne snovi pospešijo prebavo. Semenske ovojnice, posebno ovojnice kalečih stročnic, so bogate z balastnimi snovmi. Prebavljivost in s tem hranljiva vrednost se s kaljenjem poveča. To še zlasti velja za težko prebavljive stročnice. Snovi, ki povzročajo napenjanje in vetrove se med kaljenjem razgradijo. Pri čičeriki, soji in leči se manjša tudi vsebnost fitinske kisline. Le-ta zmanjša prebavljivost beljakovin in mineralnih snovi. Nakaljena semena nekaterih stročnic so torej precej bolj prebavljiva kot skuhana nenakaljena semena.


VITAMINSKA ZELENJAVNO - TESTENINSKA SALATAnjoki, čebula, koruza, kalčki, sol, poper, bučno olje, kis

Njoke narežem na manjše kose in jih skuham. Čebulo očistim in narežem na tanke kolobarje. Nekoliko ohlajenim njokom dodam čebulo, kalčke in koruzo. Začinim, prelijem s kisom in olje, zmešam in postrežem.









NJAMČI!
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar